Familii de partide si Uniunea Europeana

7x puncte

categorie: Drept

nota: 9.90

nivel: Liceu

Aceasta prima faza a cooperarii pe familii ideologice in Europa de vest este urmata de un blocaj al structurarii familiilor de partide. Atitudinile francezilor dupa Republica a V-a, cele ale britanicilor, apoi pozitiile gaullistilor pentu independenta nationala in Comunitate dadeau semne ca europenizarea mergea mai degraba catre cooperare interguvernamentala, decit catre constructie pe familii de [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Familii de partide si Uniunea Europeana

Aceasta prima faza a cooperarii pe familii ideologice in Europa de vest este urmata de un blocaj al structurarii familiilor de partide. Atitudinile francezilor dupa Republica a V-a, cele ale britanicilor, apoi pozitiile gaullistilor pentu independenta nationala in Comunitate dadeau semne ca europenizarea mergea mai degraba catre cooperare interguvernamentala, decit catre constructie pe familii de partide. Grupurile parlamentare transnationale vor aparea pentru prima data in Adunarea Comunitatii Carbunelui si Otelului in 1953.

Pina la sfirsitul anilor '70 insa, activitatea de partid la nivel european a fost destul de nesemnificativa, relatia partidelor nationale cu federatii transnationale fiind lasata in marginea preocuparilor de partid. Repezentantii in institutiile Comunitatii erau alesi din partidele nationale, neexistind specialisti in politica europeana, datorita faptului ca relatiile dintre partide erau destul de slabe. Gaullistii se rup in 1965 inr-un grup european separat, Comunitatea neavind puterea de a se interfera si influenta activitati nationale.

Explicatiile pentru aceasta nereusita incercare de organizare a procesului decizional european pe familii de partide poate fi explicat prin intermediul diversitatii ideologice si al conflictelor dintre interesele nationale si partizane. Desi ramin valabili aceeasi factori, este greu de explicat de ce, dupa perioada de stagnare a activitatii partidice transnationale, in anii '80-'90, cooperarea la acest nivel a inceput sa fie revigorata. Probabil ca factorul fundamental pentru schimbarea de atitudine a liderilor de partid din Comunitate dupa 1980 a fost faptul ca Uniunea a avut o serie de reforme institutionale, mai importante pentru coagulare familiilor de partide decit schimbarile din interiorul partidelor politice (Hix si Lord).

Astazi se poate vorbi despre familii politice europene care joaca un rol important in polica Uniunii, si care se organizeaza si stabilesc relatii importante cu omologii lor din alta tara, inclusiv din tarile care sunt candidate la Uniunea Europeana. Identificarea partidelor politice si categorizarea lor pe familii de partide ar putea avea drept punct de plecare intr-o tipolgie oferita de clivaje social-politice de la nivelul sistemelor nationale de partide. Uniunea Europeana si politica Uniunii este astfel determinata de organizatii transnationale de partide, care ar putea fi grupate, pentru inceput, in familii politice europene de dreapta si familii politice europene de stinga.

2. Familii de partide. Criterii. Caracteristici
Familiile de partide pot fi definite prin intermediul a trei caracteristici:1. originea si interesele pe care le urmaresc si pentru care se mobilizeaza sau pot mobiliza segmente sociale (socialistii si social-democratii apartin aceleasi familii, agrarienii fac parte dintr-o alta familie, etc.);2. modul in care realizeaza legaturile intre frontiere nationale - federatii transnationale, cum este cazul diferitelor partide liberale. Al doilea mod este aparteneta institutionalizata la un grup multinational politic, cum este cazul celor din Parlamentul european (Belgia, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Spania, Marea Britanie).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.