Familia si societatea

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.99

nivel: Facultate

Familia, la randul ei, conditioneaza viata sociala si institutiile acesteia. W.Goode (1970) argumenteaza ca inclusiv raportul industrializare si urbanizare - tipurile de familie nu trebuie considerat mecanic, ca o determinare exclusiva de la primul termen la al doilea. In acest sens a demonstrat ca particularitatile sistemului familial din diferite spatii culturale si etape au facilitat sau nu ind[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Familia si societatea

Familia, la randul ei, conditioneaza viata sociala si institutiile acesteia. W.Goode (1970) argumenteaza ca inclusiv raportul industrializare si urbanizare - tipurile de familie nu trebuie considerat mecanic, ca o determinare exclusiva de la primul termen la al doilea. In acest sens a demonstrat ca particularitatile sistemului familial din diferite spatii culturale si etape au facilitat sau nu industrialismul si eficienta economica. Scrie ca, spre deosebire de China, India, Japonia si tarile arabe, in Europa preindustriala:
- sistemul familial nu a fost bazat pe grupuri corporate si pe modelul de descendenta unilineara;
- era rar intalnita destinarea partenerului conjugal din faza de copilarie;
- pentru faptele antisociale (crime, furturi) era tras la raspundere mai curand individul in cauza decat grupul domestic din care acesta facea parte sau anumiti membri ai grupului.
Aceste caracteristici s-au potrivit mult mai bine exigentelor muncii industriale decat configuratiile din alte culturi. W.Goode demonstreaza ca si diferenta dintre China si Japonia in ceea ce priveste industrializarea si modernizarea la inceputul secolului XX, odata cu deschiderea spre occident, pot fi explicate si prin deosebirile importante dintre tipurile de familii din cele doua culturi.
In China:
- mostenirea de la parinti se impartea intre toti fratii si surorile, deci criteriul era consangvin;
- exista o solidaritate familiala de tip nepotist in relatia cu statul; de pe urma celui care reusea profita intreaga familie;
In Japonia:
- doar unul dintre copii mostenea averea, ceea ce permitea acumularea de capital;
- solidaritatea era de tip feudal, tatal desemnand pe cel mai capabil dintre urmasi deci criteriul era meritocratic. In unele cazuri tatal isi dezmostenea fiul si adopta un tanar care i se parea mai valoros.
Caracteristicile familiei japoneze erau mai propice pentru invazia industriei si economiei de piata.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.