Familia si dreptul familiei

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Aceasta functie asigura reproducerea populatiei, deoarece fara perpetuarea speciei umane societatea este de neconceput. Despre functia biologica a familiei s a spus ca familia este o realitate biologica prin uniunea dintre barbat si femeie si prin procreatie. Copiii constituie, in familie, un factor de coeziune, de echilibru moral si juridic, de bucurie si de incredere in viitor; viitorul natiunii[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Familia si dreptul familiei

Aceasta functie asigura reproducerea populatiei, deoarece fara perpetuarea speciei umane societatea este de neconceput. Despre functia biologica a familiei s a spus ca familia este o realitate biologica prin uniunea dintre barbat si femeie si prin procreatie. Copiii constituie, in familie, un factor de coeziune, de echilibru moral si juridic, de bucurie si de incredere in viitor; viitorul natiunii.
Functia biologica poate fi influentata, intr o oarecare masura, de societate, depinzind de structura economica a societatii, a diferitelor organisme sociale si de politica de stimulare a natalitatii sau de frinare a sporului populatiei. Sprijinirea si stimularea cresterii natalitatii se realizeaza in buna masura prin mijloace juridice.

Familia a avut dintotdeauna un rol important in educatia copiilor. Educatia in familie are ca scop formarea unui om cu o dezvoltare multilaterala si armonioasa. Parintii sint datori sa creasca copilul, ingrijind de sanatatea si dezvoltarea lui fizica, de educarea, invatatura si pregatirea profesionala a acestuia, potrivit insusirilor lui, spre a l face folositor colectivitatii (art. 101 al. 2 Codul familiei).
Functia educativa a familiei a suferit schimbari determinate de evolutia societatii.

Exista o unitate intre educatia in familie si educatia in societate. Statul edicteaza norme juridice si stabileste atributii anumitor organe de stat, in vederea asigurarii desfasurarii corespunzatoare a procesului educativ in familie.
Dreptul familiei reprezinta totalitatea normelor juridice care reglementeaza raporturile personale si patrimoniale ce izvorasc din casatorie, rudenie, adoptie si raporturi asimilate de lege, sub anumite aspecte, cu raporturile de familie, in scopul ocrotirii si intaririi familiei.

Obiectul dreptului familiei - Obiectul de reglementare al normelor dreptului familiei il formeaza raporturile de familie:
a) Raporturile de casatorie - Familia are la baza casatoria liber consimtita intre soti (art. 44 pct. 1 Constitutie si art. 1 al. 2 Codul familiei). Normele dreptului familiei reglementeaza o serie de probleme referitoare la casatorie: incheierea casatoriei, desfiintarea si desfacerea acesteia, raporturile personale si patrimoniale dintre soti;
b) Raporturile care rezulta din rudenie -

Prin rudenie se intelege legatura dintre mai multe persoane care coboara unele din altele sau care au un ascendent comun. |n primul caz rudenia este in linie directa, iar in al doilea in linie colaterala.
c) Raporturile care rezulta din adoptie - efectele adoptiei difera;
d) Unele raporturi care sint asimilate de lege, sub anumite aspecte, cu raporturile de familie - Apartin dreptului familiei: relatii rezultind din luarea spre crestere a unui copil, fara perfectarea adoptiei; raporturi dintre soti si copiii celuilalt sot; unele relatii intre fostii soti s.a.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.