Familia in romanul Morometii

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.80

nivel: Liceu

Fragmentul incepe cu un dialog intre el si Catrina, autoritatea sa aparent incontestabila manifestandu-se prin voce : "Deodata curtea rasuna de un glas puternic si amenintator, facandu-i pe toti sa tresara de teama." Catrina mai fusese casatorita o data si are o fiica. Actuala sa familie este una dintre cele mai numeroase din sat si printre putinele care au copii din doua casatorii. Membrii f[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Familia in romanul Morometii

Fragmentul incepe cu un dialog intre el si Catrina, autoritatea sa aparent incontestabila manifestandu-se prin voce : "Deodata curtea rasuna de un glas puternic si amenintator, facandu-i pe toti sa tresara de teama." Catrina mai fusese casatorita o data si are o fiica. Actuala sa familie este una dintre cele mai numeroase din sat si printre putinele care au copii din doua casatorii. Membrii familiei par a fi grupati in tabere rivale, in ciuda faptului ca stau toti asezati la o masa rotunda si foarte mica; acest lucru insa nu ajuta la sporirea unitatii familiei. Cei trei frati din prima casatorie a lui Moromete "stateau pe partea din afara a tindei, ca si cand ar fi fost gata in orice clipa sa se scoale de la masa si sa plece afara.

" Acest detaliu sugereaza ideea ca ei nu apartin familiei, pentru ca mama vitrega ii are langa ea "pe ai ei, Niculae, Ilinca si Tita, copii facuti cu Moromete". Pozitia tatalui reliefeaza autoritatea sa absoluta : "sta deasupra tuturor, in pragul celei de-a doua odai, de pe care el stapanea cu privirea pe fiecare." Atmosfera conflictuala din cadrul familiei Moromete este evidenta din gesturi si din priviri : Moromete are in glas "fire de amenintare", ii vorbeste amenintator lui Achim, care ii raspunde cu dispret, pe Niculae il fulgera cu privirea apoi, certandu-l cu "glas indesat".

Tot in aceasta scena ne sunt dezvaluite treptat si amenintarile ce vor duce, in timp, la destramarea familiei; scoala lui Niculae trebuie achitata, fonciirea a ramas neplatita, iar Achim doreste sa plece cu oile la Bucuresti, fiind necesara si platirea ratei la banca. Cei trei isi condamna tatal pentru ezitarile sale. Scena salcamului este construita intr-un registru stilistic diferit. E spre ziua, iar luna "semana cu un soare mort, ciuntit si rece". Bocetele ce se aud din cimitir pare ca "ies din pamant". Uriasul salcam in care "copiii se urcau in orice primavara si ii mancau florile", iar iarna "ii imbratisau tulpina", care "era curatat de craci in fiecare an si crestea la loc mai bogat" domina intreg satul si pare nemuritor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.