Familia Mara de Ion Slavici

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.80

nivel: Liceu

Roman obiectiv - realist, Mara de Ioan Slavici urmareste, in principal, destinele a trei personaje - Mara, Persida si Trica - , fiind si un roman de familie. Autorul contureaza cateva tipuri de familie: a Marei, ramasa vaduva si avand singura grija de copii, a lui Hubar, familie de tip patriarhal, in care sotul reprezinta o autoritate necontestata, a lui Bocioaca, in care Marta se bucura de o anu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Familia Mara de Ion Slavici

Roman obiectiv - realist, Mara de Ioan Slavici urmareste, in principal, destinele a trei personaje - Mara, Persida si Trica - , fiind si un roman de familie. Autorul contureaza cateva tipuri de familie: a Marei, ramasa vaduva si avand singura grija de copii, a lui Hubar, familie de tip patriarhal, in care sotul reprezinta o autoritate necontestata, a lui Bocioaca, in care Marta se bucura de o anumita libertate. Intre aceste tipuri familiale modelate, intr-o anumita masura si de societatea in care personajele evolueaza, se incadreaza cuplul Persida - Hubarnatl.

De altfel, critica literara a considerat ca, "daca urmarim linia de acces cea mai evidenta a cartii, aceea a subiectului sau, Mara e un roman despre iubire si casatorie." ( Magdalena Popescu, Slavici )
Actiunea, ampla, urmareste, prin alternanta, destinul Persidei si al lui Trica, copiii vaduvei Mara, precupeata si podarita de pe malul Muresului. Evenimentele sunt plasate intr-un targ de provincie ardelean de la sfarsitul secolului al XIX-lea, intr-o perioada in care relatiile sociale se formeaza prin raportare la ceea ce inseamna individul in raport cu normele.

In aceasta societate, valorile familiale sunt pretuite si respectate, structurile inchise nu permit accesul neinitiatilor in anumite sfere ( mestesugurile se transmit din tata in fiu sau prin aliante familiale ), influenta in societate se dobandeste cu sprijinul celor care sunt consacrati ( Mara ia in arenda podul de peste Mures cu ajutorul lui Hubarnatl ). Perspectiva narativa obiectiva, specifica romanului realist, ii permite naratorului accesul la toate compartimentele vietii sociale si afective a eroilor al caror destin e urmarit detaliat.

Constructia subiectului, respectand principiile clasice si urmarind un fir narativ linear, evidentiaza mai ales destinul Persidei, pentru ca, asa cum s-a remarcat ( Magdalena Popescu ), desi romanul se intituleaza Mara, personajul principal ca frecventa a aparitiilor si ca pondere in actiune este Persida. Asadar, evolutia Persidei de la stadiul de tanara nestiutoare pana la stapana unei familii care e capabila sa-si asume responsabilitati majore este urmarita in toate momentele subiectului, alcatuind unul dintre planurile narative principale ale romanului.

Cuplul alcatuit din fiica Marei si fiul macelarului Hubar ia nastere dintr-o intamplare: intr-o dimineata oarecare, incercand sa inchida fereastra manastirii in care locuieste pentru ca Mara a hotarat ca acolo fiica ei poate sa primeasca o educatie aleasa cu o cheltuiala minima, Persida il zareste pe Natl, iar iubirea se naste brusc in sufletul ei, fara avertisment, si ii copleseste sufletul. In ciuda vointei de a-l face sa dispara, sentimentul se amplifica. Incercand sa scape de obsesie, Persida pune bariera distantei intre ea si Natl.

In absenta lui insa, dragostea ei devine mai puternica, iar cand il revede la nunta uneia dintre fiicele negustorului Calici, de la Arad, iubirea ei izbucneste, in ciuda interdictiilor pe care ratiunea ei le impune. Comparand ceea ce simte pentru Codreanu cu ceea ce simte pentru Natl, Persida intelege ca iubirea ei pentru Natl este prea puternica pentru a fi invinsa si fata sfarseste prin a o accepta ca atare.

Insufletita de atmosfera caminului de tineri casatoriti in care locuieste o vreme, Persida trece pe nesimtite catre o noua etapa a sentimentului sau ascuns, pe care nu il marturiseste nimanui. Cand Natl revine la Arad, gaseste o iubire cristalizata lent prin asteptare. Persida il iubeste si stie ca il va iubi intotdeauna. Drumurile lui prin fata casei in care locuieste ea, la ore precise, creeaza in sufletele amandurora un reflex al sentimentelor complexe, care cuprind iubirea si suferinta, asteptarea, dar si teama de respingerea celorlalti.

Persida e dureros de constienta de barierele care ii despart. Sunt bariere etnice, nationale, religioase: "Persida stia cand si dincotro vine si cand si dincotro se intoarce, stia ca el, sarac in sufletul lui, numai la ea se gandeste, numai de dragul ei traieste si rabda zi si noapte ca sa poata trece in patru randuri pe zi in fata casei in care se afla ea." Cuplul lor se va definitiva insa in pofida tuturor interdictiilor, chiar impotriva propriilor vointe. Intalnirea din lunca Muresului este definitorie pentru relatiile care se vor stabili in cuplu si apoi in casnicie.

Persida ii cere aparare si protectie impotriva sentimentului care o copleseste tocmai celui care nu ar fi trebuit sa stie nimic despre intensitatea acestui sentiment. Fata isi dezvaluie sufletul, dar Natl reactioneaza vulgar, nedemn de frumusetea celei care i se dezvaluie:
" - Asa nu pot pleca, grai dansa deschisa.
- Stiam eu ca nu poti pleca, zise el razand."
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.