Familia Capet - o dinastie a Frantei

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.90

nivel: Liceu

Spre finalul anilor 900, regii din dinastia Carolingiana pierdusera mult din puterea lor de odinioara. In schimb, nobilii isi marisera puterea, astfel incat regii nu mai erau decat nobili feudali care erau alesi pentru a conduce in lupta alti nobili feudali.

In 987, cand Ludovic al V-lea a murit, nelasand mostenitori de parte barbateasca, Hugo Capet a fost ales de catre nobilime si[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Familia Capet - o dinastie a Frantei

Spre finalul anilor 900, regii din dinastia Carolingiana pierdusera mult din puterea lor de odinioara. In schimb, nobilii isi marisera puterea, astfel incat regii nu mai erau decat nobili feudali care erau alesi pentru a conduce in lupta alti nobili feudali.

In 987, cand Ludovic al V-lea a murit, nelasand mostenitori de parte barbateasca, Hugo Capet a fost ales de catre nobilime si cler rege. Acesta era un descendent al lui Robert cel Viteaz, detinand pamanturi in Ile-de-France, fiind conte de Paris si duce al Frantei, unul dintre cei mai importanti nobili ai vremii.

In 987, dupa incoronarea sa ca rege, pamanturile detinute de Hugo Capet se margineau la numai o fasie ingusta de teren din imprejurimile Parisului. In 1328, anul in care Carol al IV-lea a murit, teritoriul controlat direct de regii Frantei se marise de peste 3 ori. Aceste achizitii au fost facute atat prin aliante (tratate si casatorii) cat si prin razboi.

La putin timp dupa ce Hugo Capet a devenit rege, acesta l-a asociat la domnie pe fiul sau, Robert, care a devenit Robert al II-lea cel Pios. Asocierea fiului cel mai mare la domnie a fost o practica mentinuta pana in secolul al XII-lea.

Cei mai mari dintre regii Capetieni au fost: Filip al II-lea August, Ludovic al IX-lea (Sfantul Ludovic)si Filip al IV-lea cel Frumos. Regii dinastiei s-au asigurat de faptul ca vor domni peste aproape toata Franta direct, prin incorporarea de tinuturi la domeniile coroanei. In 1328, cand Carol al IV-lea a murit fara a lasa mostenitori de parte masculina, familia de Valois, o ramura mai tanara a familiei Capet a urmat la conducerea Frantei pana in 1589.

Capetienii timpurii: 987-1180

Cand Ludovic al V-lea a murit, marii nobili s-au intors catre Hugo Capet pentru a le fi rege. Hugo Capet a fost ales rege deoarece ceilalti nobili considerau ca nu va fi destul de tare pentru a conduce Franta si pentru a-i controla pe marii feudali; de fapt, el si-a asigurat alegerea prin oferirea a mari parti din tinuturile pe care le poseda nobililor electori.

Desi marii feudali francezi probabil ca nu aveau nici cea mai mica dorinta de a-i instala pe Capetieni ca dinastie a Frantei, Hugo Capet l-a incoronat si pe fiul sau cel mai mare aproape imediat dupa numirea sa rege, asociandu-l astfel pe acesta la domnie. Atunci cand Robert al II-lea a devenit rege in 996, l-a numit imediat pe fiul sau Hugo ca succesor al sau, dar, din cauza ca acesta din urma a murit, alt fiu, Henric, a devenit rege in 1031. Capetienii si-au transmis mai apoi coroana din tata in fiu, printr-o linie masculina directa, pana in 1328.

Primii Capetieni au ramas credinciosi principiilor feudale, dar, in schimb, au recladit administratia regala, lucru ce, in anii 1040, devenise evident. Totusi, la sfarsitul secolului al XI-lea, Wiliam Cuceritorul, duce de Normandia, si Hugo cel Mare, abate al manastirii din Cluny, desi vasali ai lui Filip I (1060-1108), erau mult mai puternici decat acesta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.