Familia Aceraceae

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.72

nivel: Liceu

Este o specie indigena raspandita in toata Europa pana la Urali.
In tara noastra apare frecvent la deal si campie. In regiunea de munte, se intalneste mai rar, in fagete si amestecuri de rasinoase cu fag. CARACTERE MORFOLOGICE (plansa 1B) Dimensiuni. Este un arbore ce ajunge la circa 25 m (fig. 2a). Radacina este pivotant-trasanta. Tulpina creste dreapta si inalta. Scoarta este de culoare [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Familia Aceraceae

Este o specie indigena raspandita in toata Europa pana la Urali.
In tara noastra apare frecvent la deal si campie. In regiunea de munte, se intalneste mai rar, in fagete si amestecuri de rasinoase cu fag. CARACTERE MORFOLOGICE (plansa 1B) Dimensiuni. Este un arbore ce ajunge la circa 25 m (fig. 2a). Radacina este pivotant-trasanta. Tulpina creste dreapta si inalta. Scoarta este de culoare cenusie si cu striatiuni longitudinale. Formeaza un ritidom subtire, cenusiu-brun ce nu se exfoliaza.

Lemnul prezinta o valoare mai redusa. Utilizarile sunt asemanatoare cu ale paltinului de munte. Coroana este deasa, ovoidala (fig. 2a).
Lujerii de culoare bruna-roscata, sunt glabri si luciosi (fig. 2d).
Mugurii sunt ovoizi sau globulosi, brun-roscati, alipiti de lujer (fig. 2d). Mugurii terminali mai mari, in 4 muchii. Cicatricele mugurilor sint perechi, asezate in unghi ascutit. Frunzele sunt subtiri, cu diametrul de 9-18 cm, palmat-lobate, cu 5-7 lobi prelung acuminati, fin ascutiti (fig. 2b, 2c). Au culoarea verde-deschis, sunt lucitoare, iar toamna devin galbene, frumoase. Petiolul are 8-15 cm si contine un suc laptos.

Florile sunt galbene-verzui, grupate in corimbe erecte si impodobesc arborele inainte de infrunzire, incepand din aprilie (fig. 2e).
Fructele sunt disamare (fig. 2f). Semintele sunt achene turtite, cu grosimea de 3 mm, glabre si cu invelis subtire. Aripile au 3-5 cm,formeaza un unghi obtuz. Maturatia are loc prin septembrie-octombrie. Facultatea germinativa a semintelor se pastreaza 2-3 ani.
Lastareste bine pe soluri fertile. Are o crestere rapida. Dupa varsta de 40-50 de ani produce o cantitate mai redusa de lemn fata de paltin.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.