Familia

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Cei mai multi oameni sunt, in acelasi timp, si membrii ai familiei de orientare si membrii ai familiei conjugale. Datorita acestui fapt ei sunt expusi la experiente, mentalitati, indatoriri, perspective diferite, uneori chiar opuse. Uneori, adultii se simt striviti de povara multiplelor si concomitentelor indatoriri ce deriva din dubla lor calitate de copii ai batranilor lor parinti si parinti ai [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Familia

Cei mai multi oameni sunt, in acelasi timp, si membrii ai familiei de orientare si membrii ai familiei conjugale. Datorita acestui fapt ei sunt expusi la experiente, mentalitati, indatoriri, perspective diferite, uneori chiar opuse. Uneori, adultii se simt striviti de povara multiplelor si concomitentelor indatoriri ce deriva din dubla lor calitate de copii ai batranilor lor parinti si parinti ai copiilor lor (minori). Cresterea longevitatii populatiei fac ca echilibrarea acestor indatoriri sa devina o problema sciala tot mai mare, determinandu-i pe sociologi sa catalogheze actuala generatie adulta ca "generatie sandvis".2

Familia extinsa este numita deseori si consancvina, datorita legaturilor de sange care exista intre membrii ei. Ea este alcatuita din doua sau mai multe familii nucleare unite prin legatura dintre parinti si copil (de exemplu, parintii, copiii si bunicii acestora alcatuiesc o familie extinsa).
Familia nucleara conjugala se creeaza prin casatorie. Casatoria este o modalitate - acceptata social - prin care doua sau mai multe persoane constituie o familie. Ea poate comporta un aspect juridic (recunoasterea formala de catre o institutie legitima a uniunii maritale) si un aspect religios (recunoastere formala, prin sacralizare, de catre o institutie religioasa legitima a uniunii maritale).

Mult timp unirea maritala a fost recunoscuta, legitimata doar din punct de vedere religios, casatoria civila (sanctionarea juridica constituind o aparitie relativ recenta).
Familia este o institutie sociala universala, insa regulile de constituire a familiei si de alegere a partenerului difera de la o societate la alta. Exista doua tipuri de reglementare maritala : endogamie si exogamie.

Endogamia stabileste alegerea partenerului din interiorul aceluiasi grup; oamenii se pot casatori intre ei numai daca apartin aceleiasi rase, religii, caste, etncii. Ea stabileste deci, clasa de persoane cu care este permisa si incurajata casatoria. Roul ei este de a creste solidaritatea de grup. Astazi asistam la o crestere tot mai mare a ratei casatoriilor intre grupuri diferite. In acelasi context, constatam ca, in multe societati granita endogama se confunda cu granita societatii.

Exogamia stabileste alegerea partenerului din afara grupului, respectiv din afara familiei nucleare, a clanului, tribului sau comunitatii locale. Ea stabileste, cu alte cuvinte, clasa de indivizi innacceptabili ca parteneri conjugali, interzicand relatiile sexuale intre rude de sange proclamand tabuul incestului. Exceptie de la aceasta regula au facut familiile regale din Hawaii, dinastiile egiptene, familiile imperiale Inca. De regula, in toata lumea, prohibitia incestului este insotita si de reactii de aversiune, dispret, dezgust. In viziunea lui Claude Levy Strauss, afirmarea incestului drept tabuu intareste interdependentele sociale, dezvolta aliantele intre familii, incurajeaza diversitatea culturala si sociala.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.