Familia

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.90

nivel: Liceu

Familia se constituie prin mariaj ca modalitate istoric standardizata si socialmente acceptata de unire a doua persoane de sex diferit. Mariajul se realizeaza prin oficiere juridica, facultativ si religioasa, sub forma de contract intre parteneri si intre acestia si stat, prin care partile isi recunosc reciproc drepturile si obligatiile. Oficierea mariajului, cunoscuta oficial prin termenul de nun[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Familia

Familia se constituie prin mariaj ca modalitate istoric standardizata si socialmente acceptata de unire a doua persoane de sex diferit. Mariajul se realizeaza prin oficiere juridica, facultativ si religioasa, sub forma de contract intre parteneri si intre acestia si stat, prin care partile isi recunosc reciproc drepturile si obligatiile. Oficierea mariajului, cunoscuta oficial prin termenul de nunta, realizandu-se sub forma unei ceremonii, constituie prilejul initial si major de recunoastere sociala a noii familii si de constientizare publica de catre comunitate si de catre parteneri a noului lor status, atat ca familie cat si ca indivizi.

Constituie totodata si unul din marile prilejuri comunitare de a se strange legaturile si de a se sprijini material, prin daruri, tinerele mariaje. Un aspect important al sociologiei familiei il reprezinta analiza descendentei si a raporturilor de rudenie. Rudenia - relatia dintre un individ si altii dar care provin dintr-un stramos comun. Rudenia poate fi: biologica (consangvina) - bazata pe legaturi de sange; afina - rezultata din casatorie si spirituala - determinata de un eveniment deosebit din viata individului (fratia de cruce, nasia etc.)

Pentru a se realiza compatibilizarea, alegerea partenerilor se realiza, in societatile traditionale, in majoritatea cazurilor in mod endogam (adica din cadrul aceleiasi comunitati rasiale, etnice si religioase) si in mod homogam ( din aceiasi arie geografica si de aceiasi conditie sociala si culturala). In ultimul secol s-a inregistrat o continua inmultire a mariajelor exogame si heterogame datorita mobilitatii sociale si emanciparii.

Descendenta - este totalitatea insilor in linie directa care se trag dintr-un cuplu conjugal sau dintr-o persoana. Principiul descendentei atribuie indivizii la grupuri de rudenie in functie de linia de descendenta. Cele mai multe societati prefera numai o linie de descendenta. Descendenta poate fi:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.