Falsul intelectual

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.75

nivel: Facultate

Ceea ce este specific pentru infractiunile de fals si le diferentiaza de alte fapte de denaturare a adevarului, este imprejurarea ca inselarea increderii publice se realizeaza prin produsul activitatii infractionale (inscrisuri, monede, sigilii, instrumente de autentificare sau marcat, timbre etc.). Aceste lucruri care constituie prin ele insesi proba adevarului se bucura obiectiv de increderea ge[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Falsul intelectual

Ceea ce este specific pentru infractiunile de fals si le diferentiaza de alte fapte de denaturare a adevarului, este imprejurarea ca inselarea increderii publice se realizeaza prin produsul activitatii infractionale (inscrisuri, monede, sigilii, instrumente de autentificare sau marcat, timbre etc.). Aceste lucruri care constituie prin ele insesi proba adevarului se bucura obiectiv de increderea generala, independent de persoana care a efectuat acea activitate.

Altfel spus, in cazul infractiunilor de fals, alterarea adevarului, desi se realizeaza printr-o activitate ilicita a persoanei, rezultatul acestei activitati si anume inselarea increderii publice, se obtine prin produsul activitatii faptuitorului si nu prin activitatea propriu-zisa a persoanei care a realizat produsul mentionat. Spre exemplu, falsificarea de monede sau alte valori desi este consecinta unei operatiuni de contrafacere sau alterare de catre faptuitor, inselarea increderii publice se produce prin patrunderea in circulatie a unor monede sau valori false, fara putere circulatorie, iar nu efortul facut concomitent cu obtinerea monedei sau valorii respective de catre faptuitor.

Pe de alta parte in cadrul infractiunilor de fals, ceea ce se incrimineaza este alterarea adevarului in cuprinsul unor entitati care au menirea potrivit legii sa faca dovada adevarului pe care il exprima sau il atesta.Obiectul juridic generic al infractiunilor de fals il constituie relatiile sociale referitoare la increderea publica in autenticitatea entitatilor cu insusire probatorie, adica adevarul pe care acestea au destinatia legala de a-l exprima sau atesta, legiuitorul urmarind astfel sa ocroteasca, prin mijloace specifice dreptului penal, increderea publica de care trebuie sa se bucure aceste entitati.

Increderea este acordata in rem adica insusi lucrului caruia i se atribuie insusirea de a exprima adevarul, adevar care a fost alterat prin fapta savarsita. Valoarea probatorie pe care o poate avea entitatile mentionate poate fi expresa cum ar actele de stare civila, inscrisurile autentice, legalizate sau sub semnatura privata, diplome, probele scrise sau implicita cum sunt monezile, timbrele, titlurile de credit, CEC-urile.

Obiectul material al infractiunilor de fals consta in oricare dintre bunurile cu insusire probatorie ocrotite de legea penala impotriva faptelor de alterare a adevarului (moneda metalica sau de hartie, timbre, marci, bilete de transport, instrumente de autentificare sau marcare, inscrisuri oficiale sau sub semnatura privata etc.)
Infractiunile de fals material pot avea ca subiect activ orice persoana responsabila care indeplineste conditiile generale cerute de lege subiectului unei infractiuni.

La infractiunea de fals intelectual subiectul activ nemijlocit trebuie sa indeplineasca calitatea de functionar in acceptiunea art. 147 Cod penal. In cazul infractiunii de fals in inscrisuri oficiale, potrivit art. 288 alin.2 Cod penal, aceeasi calitate constituie o circumstanta agravanta. Participatia penala este posibila in toate formele sale.
Subiect pasiv al acestor infractiuni este Statul Roman care este periclitat prin aparitia sentimentului de neincredere publica in anumite lucruri, obiecte, valori sau inscrisuri care au o functie probatorie si care asigura ocrotirea si dezvoltarea relatiilor sociale. La unele infractiuni intalnim si subiect pasiv secundar (persoana juridica sau fizica) ale carui interese sunt vatamate prin activitatea infractionala concreta savarsita.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.