Factorii subiectivi ai evaluarii scolare - valori si limite ale interventiei subiective in evaluare

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.79

nivel: Facultate

Temeiul celei de-a doua intrebari se afla intr-o impejurare sesizata de multi profesori , dar si de catre elevi: aceea ca, in mod frecvent, se accentueaza mai ales subiectivismul profesorului, ignorandu-se faptul ca, in evaluarea scolara, si elevul contribuie, intr-un fel sau altul, la conditionarea subiectiva a evaluarii. Conceptia elevului despre evaluare, criteriile proprii, motivatiile, atitud[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Factorii subiectivi ai evaluarii scolare - valori si limite ale interventiei subiective in evaluare

Temeiul celei de-a doua intrebari se afla intr-o impejurare sesizata de multi profesori , dar si de catre elevi: aceea ca, in mod frecvent, se accentueaza mai ales subiectivismul profesorului, ignorandu-se faptul ca, in evaluarea scolara, si elevul contribuie, intr-un fel sau altul, la conditionarea subiectiva a evaluarii. Conceptia elevului despre evaluare, criteriile proprii, motivatiile, atitudinile elevului sunt cel putin la fel de influente ca ale profesorului.

De altfel, experientele de folosire a tehnicilor de autoevaluare sau de evaluare a elevilor de catre elevi, au pus in evidenta aparitia acelorasi efecte de evaluare subiectiva. Factorul subiectiv cel mai important este, fara indoiala, atitudinea elevului fata de sistemul evaluarii scolare si, in principal, fata de notare. De aceea, cunoasterea atitudinii elevilor si luare in consideratie a acesteia la ameliorarea actului de evaluare este o conditie imporatanta pentru perfectionarea generala a sistemului evaluarii scolare.

Cea de-a treia intrebare se refera la masura in care intreventia facorului subiectiv se exercita in sensul non-obiectivitatii, in sensul ca distorsioneaza caracterul obiectiv, impersonal al evaluarii. Aceasta intrebare pune, de fapt, in discutie statutul existential al subiectului, al subiectivitatii in procesul cunoasterii si actiunii, cu implicatii ce depasesc cadrul strict al evaluarii, angajand problemele epistemologice ale raportului obiect-subiect in domeniul socio-umanului.

Mentinand totusi discursul in sfera evaluarii, consideram ca problema abordata aici are doua aspecte semnificative: Unul se refera la relatia dintre influenta subiectiva si caracterul obiectiv al evaluarii si poate fi reformulat astfel: "Este influenta subiectiva o influenta care "submineaza" neaparat caracterul obiectiv al evaluarii?" urmand ca raspunsul sa fie dat in termenii de cat, cum si in ce conditii se exercita aceasta influenta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.