Factorii geografici care determina clima Carpatilor Meridionali

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Dintre toate particularitatile suprafetei active, relieful are cel mai mare rol, deoarece el genereaza dimensiunile "spatiului climatic" in general si deci cele mai importante trasaturi climatice. Aceste trasaturi climatice rezulta ca urmare a incalzirii diferite a suprafetei active (in cazul de fata a scoartei terestre exprimata prin relief) si aceasta, datorita caracteristicilor cantitative si c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Factorii geografici care determina clima Carpatilor Meridionali

Dintre toate particularitatile suprafetei active, relieful are cel mai mare rol, deoarece el genereaza dimensiunile "spatiului climatic" in general si deci cele mai importante trasaturi climatice. Aceste trasaturi climatice rezulta ca urmare a incalzirii diferite a suprafetei active (in cazul de fata a scoartei terestre exprimata prin relief) si aceasta, datorita caracteristicilor cantitative si calitative ale reliefului.

In cazul reliefului Carpatilor Meridionali, caracteristicile cantitative si calitative, care determina o incalzire diferita a suprafetei active si, implicit, a aerului din patura inferioara a atmosferei, sunt: orientarea lantului muntos, expozitia versantilor, altitudinea, varietatea formelor si a microformelor de relief.Astfel, se produc modificari in valoarea intensitatii radiatiei solare in stratul inferior al atmosferei si la sol. Pentru latitudini medii in emisfera boreala, versantii cu expozitie nordica primesc cantitatea cea mai mica, iar versantii cu expozitie sudica cantitatea cea mai mare de radiatie solara.

Aceasta variaza insa in raport cu anotimpul. Versantii cu expozitie vestica si estica primesc cantitati aproximativ egale de radiatii. Aceasta distributie inegala a radiatiei solare pe versanti cu diferite orientari si inclinari se reflecta in contrastele climatice termice, care apar intre acesti versanti.
Orientarea diferita fata de soare influenteaza si valorile duratei insolatiei efective ale intensitatii radiatiei solare, evaluata prin cantitatea de energie radianta, ale bilantului de radiatie sau al temperaturii la sol si in aer.

Referitor la elementele componente ale bilantului radiativ, radiatia solara directa si radiatia reflectata sunt influentate de expozitia versantilor prin cantitatea de caldura care este primita pe o unitate de suprafata si cea reflectata. Astfel, radiatia directa este capabila de a crea diferentieri termice pe versantii cu diferite orientari si inclinari.Radiata reflectata, ca o componenta a albedoului, mai ales in cazul unei zone montane inalte cu un strat continuu de zapada, poate sa creeze diferentiere de insolatie, in functie de expozitie, astfel incat versantii umbriti sa primeasca o mai mare cantitate de radiatie decat cei
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.