Factorii de productie

1x punct

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

ResurseAZ exprima in esenta starea de disponibilitate a unor bunuri (corporale, dar si incorporale), fara a le asocia in mod univoc o anumita destinatie de utilizare, cum ar fi productia sau consumul> AZ au in raport cu procesul de productie, caracterul unui potential productiv.

- Resursele activate si atrase intr-o utilizare concreta devin factori de productie[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Factorii de productie

ResurseAZ exprima in esenta starea de disponibilitate a unor bunuri (corporale, dar si incorporale), fara a le asocia in mod univoc o anumita destinatie de utilizare, cum ar fi productia sau consumul> AZ au in raport cu procesul de productie, caracterul unui potential productiv.

- Resursele activate si atrase intr-o utilizare concreta devin factori de productie.Functie de specificul fiecarei categorii de resurse s-a stabilit tipologia reprezentativa a acestor factori ( care sunt intr-o continua extindere si diversificare constituind o preocupare pentru stiinta economica; W. Petty - precursor al economiei politice clasice engleze, afirma . J.B. Say a elaborat "formula trinitara" devenita celebra, care definea, drept factori de productie: munca, pamantul si capitalul.

Explozia industriala postbelica a evidentiat faptul ca performantele de piata ale firmelor producatoare au fost influentate de factorii netraditionali. Acesti factori au ajuns sa polarizeze eforturi de investitii tot mai insemnate, cum ar fi cele in cercetarea si dezvoltarea tehnologica, in informatizarea activitatii firmelor si in ameliorarea managementului lor.

Factorii de productie clasici pot fi cuantificati si gestionati sub formele lor de stocuri si de fluxuri potrivit conceptiei lui Nicholas Georgescu-Roengen cuprinsa in lucrarea "Legea entropiei si procesului economic" E.P., Bucuresti, 1979, p.368-374.Neo-factorii si abilitatea intreprinzatorului, tehnologiile, informatia etc., isi au originea, in general, in resurse intangibile (invizibile ).

Exercitarea proprietatii si a gestiunii implica modalitati net deosebite de cele valabile in cazul factorilor clasici.
< caracterizrea generala a factorilor de productie >
- orice activitate este de neconceput fara prezenta si interventia omului care este purtator al unor nevoi de consum tot mai complexe dar si posesor al unor abilitati ce-i permit sa actioneze in scopul satisfacerii acelor nevoi.

Munca-factor originar, primar, de productie AZ reprezinta activitatea specific umana desfasurata in scopul obtinerii de bunuri economice.Imbraca o forma procesuala, si nu forma unei resurse stocabile, este un factor de productie in stare activa. Resursa care genereaza acest flux se refera la ansamblul de abilitati fizice si intelectuale care fac posibila prestarea unei anumite munci.

Este un factor de productie originar, este intrinsec asociata personalitatii prestatorului ei, neputand fi creata sau reprodusa artificial si nici disociata de persoana prestatorului.Reprezinta un factor de productie activ si dinamizator, AZ detine in mod exclusiv capacitatea de a pune in functiune ceilalti factori de productie si de a determina transformarea lor in bunuri economice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.