Factori teratogeni

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.81

nivel: Facultate

Daca nondisjunctia se produce in timpul primei diviziuni a meiozei ,perechea de cromozomi omologi poate trece la una din celulele fiice . Prin fecundare rezulta gameti care pot contine 47 cromozomi (trisomia) respectiv 45 cromozomi (monosomia). Daca nondisjunctia are loc in timpul celei de a doua diviziuni a meiozei, ea poate genera tipuri de gameti XX, YY, Y, X, O (pentru sexul masculin) si XX, X[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Factori teratogeni

Daca nondisjunctia se produce in timpul primei diviziuni a meiozei ,perechea de cromozomi omologi poate trece la una din celulele fiice . Prin fecundare rezulta gameti care pot contine 47 cromozomi (trisomia) respectiv 45 cromozomi (monosomia). Daca nondisjunctia are loc in timpul celei de a doua diviziuni a meiozei, ea poate genera tipuri de gameti XX, YY, Y, X, O (pentru sexul masculin) si XX, X, O (pentru sexul feminin), care pot produce mai multe combinatii genotipice.
Trisomia constituie cea mai frecventa anomalie cromozomala numerica de tip hiperdiploid intalnita la om si reprezinta existenta in cariotip a unui cromozom suplimentar.

Este un efect al nondisjunctiei, survenita in cursul meiozei.
Cele mai frecvente trisomii autosomale sunt omogene; mai rar se evidentiaza trisomiile duble sau in mozaic.Cele mai frecvente trisomii autozomale de tip hiperdiploid sunt: trisomia 21(sindromul Down), trisomia 18 (Sindromul Edwards,"Sindromul E"), trisomia 13( Sindromul Patau,Sindromul "D" ), trisomia 22 (Sindromul "cat-eye").
La nivelul cromozomilor sexuali cele mai frecvente anomalii cromozomale de numar de tip hiperdiploid sunt reprezentate de sindromul Klinefelter (Trisomia X; Cariotip 47,XXX ) si Sindromul XYY.

Monosomia poate fi determinata prin pierderea unui cromozom in perioada de migrare din anafaza. Daca monosomia se refera la un autosom, determina moartea in utero, produsul de conceptie fiind eliminat ca avort spontan. Monosomii autosomale viabile nu se cunosc. Singura monosomie viabila este aceea care se refera la cromozomul X la femei si determina sindromul Turner( 45, X0 ). Poliploidiile conduc la avorturi spontane; cea mai frecventa fiind triploidia (69 cromozomi). Poliploidia are ca mecanisme fie lipsa de separare a globulului polar secundar de ovocit II, fie fecundarea simultana a ovocitului II de catre doua spermii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.