Factori si principii fundamentale ale educatiei

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.92

nivel: Facultate

Cei care invata elaboreaza structuri integrate, reprezentari comune si sensuri condensate, chiar si in conditiile patrunderii de suprafata, cuprinderii superficiale a faptelor, conceptelor, legitatilor si teoriilor prezentate. Procesul de invatare opereaza holistic, pe structuri relativ inchegate. Drept urmare, intelegerea ca proces cognitiv intern precede orice validare obiectiva externa. Dar luc[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Factori si principii fundamentale ale educatiei

Cei care invata elaboreaza structuri integrate, reprezentari comune si sensuri condensate, chiar si in conditiile patrunderii de suprafata, cuprinderii superficiale a faptelor, conceptelor, legitatilor si teoriilor prezentate. Procesul de invatare opereaza holistic, pe structuri relativ inchegate. Drept urmare, intelegerea ca proces cognitiv intern precede orice validare obiectiva externa. Dar lucrurile nu se incheie cu elaborarea semnificatiilor si interpretarilor personale. Pe masura ce subiectul isi confrunta achizitiile invatarii cu alte persoane, semnificatiile si interpretarile se ajusteaza, sunt inlaturate zonele de inconsistenta si sant revizuite conceptiile anterioare.

Principiul 3: Constructia cunostintelor, structurile cognitive noi se realizeaza prin integrarea cunostintelor anterioare.
Deoarece background-ul si experienta difera semnificativ de la persoana la persoana si pentru ca intelectul prelucreaza informatia holistic si in baza unor semnificatii, indivizii interpreteaza si organizeaza informatia in maniera personala.Unul din obiectivele invatamantului este de a crea la toti elevii aceleasi semnificatii si conceptii referitoare la o anume realitate, de exemplu de a conduce elevii la produse cognitive validate stiintific.

Cand se insuseste un concept nou, este important ca toti elevii sa retina caracteristicile comune, care definesc conceptul. Acest lucru nu se produce de la sine, profesorul trebuie sa ofere elevilor diversi organizatori cognitivi, care sa sprijine si sa orienteze prelucrarile mintale personale Principiul 4: Invatarea este semnificativ facilitata de utilizarea strategiilor puternic structurate. Intre acestea se disting strategiile meta-cognitive, cele care exerseaza subiectul sa-si orienteze gandirea asupra propriei gandiri, sa aiba acces la introspectia propriilor operatii mintale in timpul efectuarii unei sarcini.

Cercetarile contemporane scot in evidenta ca, de-a lungul copilariei timpurii si mijlocii, elevii devin deja capabili de metacognitie la nivelul operational al gandirii. Aceste elemente ale metacognitiei primare se exprima in constiinta de sine, chestionarea sau interogatia de sine, autoreglarea proceselor si continuturilor gandirii si memoriei etc.Componentele metacognitiei cu efecte facilitatoare asupra invatarii ar acoperii fenomene structurate in trei planuri:

Stapanirea de catre elev a unor cunostinte despre sine, ca subiect angajat in procesul de invatare. Ii sunt utile elevului date referitoare la cantitatea de efort intelectual de care este capabil, volumul si complexitatea sarcinilor pe care le poate cuprinde intr-un timp dat, ce program orar ii asigura productivitate optima etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.