Factori naturali in turismul balnear

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.83

nivel: Facultate

Pe teritoriul tarii noastre exista aproape toate tipurile de apee conuscute - oligominerale, alcaline, alcalino-teroase, clorurate-sodice, iodurate, sulfatate, feruginoase, arsenicale, sulfuroase, carbogazoase, radioactive, etc - cu o foarte mare varietate in privinta compozisiei chimice, a gradului de mineralizare si a temperaurii lor. Tara noastra dispune, de asemenea, de tipuri variate de clima[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Factori naturali in turismul balnear

Pe teritoriul tarii noastre exista aproape toate tipurile de apee conuscute - oligominerale, alcaline, alcalino-teroase, clorurate-sodice, iodurate, sulfatate, feruginoase, arsenicale, sulfuroase, carbogazoase, radioactive, etc - cu o foarte mare varietate in privinta compozisiei chimice, a gradului de mineralizare si a temperaurii lor. Tara noastra dispune, de asemenea, de tipuri variate de climat, in raport cu unitatile geografice si cu altitudinea(climat litoral, de campie, de dealuri ti coline, de munti mijlocii si inalti).

Se cunoaste ca o serie de factori naturali de cura au fost utilizati pentru tratament cu aprope doua milenii in urma, doveui materiale atestand ca romanii au folosit ape minerale de la Baile Herculane in scopuri terapeutice. In decursul timpului, descoperirea de ape mineralesi namoluri a creat premisele aparitiei unor stabilimente balneare, la inceput mai rudimentare, care incepand din sec. XVIII si XIX s-au dezvoltat treptat.

Tara noestra dispune astazi de peste 160 de statiuni si localitati cu factori curativi naturali. In multe dintre ele, destinate tratamentului cu factori naturali, s-au construit unitati moderne de tipul hotelurilor de cura si a complexelor sanatoriale, in care serviciile de cazare, masa si tratament sunt oferite in cadrul aceleiasi cladiri (ex. Baile Felix, Baile Herculane, Sovata, Baile Tusnad, Covasna, Caciulata, Amara, Sangeorz-Bai, Mangalia, Slanic, etc.).
Apele minerale:-din cele mai vechi timpuri acestea au fost considerate ca tactori curativi valorosi, epoca moderna sporind necesitatea folosirii lor pe o scara cat mai larga datorita sedentarismului, poluarii si abuzului de medicamente.

Proprietati ale apelor minerale:
-termice- ape hipotermale (20-36*C), mezotermale(36-42*C);
-osmolare- ape hipotone, izotone si hipertone,clasificarea avand ca reper presiunea osmotica a sangelui (300 miliosmoli);
-chimice- ape oligominerale, carbogazoase, alcaline, alcalinoteroase, feruginoase, arsenicale, clorurate-sodice, iodurate, sulfuroase, sulfatate, si radonice. Caracteristica chimica a unei ape minerale este data de procentul in miliechivalenti, permitandu-se astfel o apreciere cantitativa a posibilitatilor de combinare chimica a ionilor din apa minerala.

III. Apele minerale imbuteliate:
Tratamentul cu ape minerale in statiunea balneara este limitat de o serie de factori, intre care mentionam capacitatea limitata a statiunii, precum si anumite boli sau faze de boala, ce nu pot fi tratate in statunea respectiva.
Folosirea apelor minerale terapeutice in afara statiunii constituie un adjuvant pretios in terapeutica madicala generala, consumatorul unei ape minerale imbuteliate trebuind insa sa cunoasca unele aspecte legate de conservarea acesteia pentru ca efectul curei sa aiba un randament terapeutic maxim.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.