Factori implicati in evaluarea functionarii vizuale

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.99

nivel: Liceu

Astfel, trebuie acordata o atentie deosebita diferentelor datorate gradului de maturizare a sistemului vizual (care poate fi diferit chiar daca copiii au aceeasi varsta cronologica), nivelului de dezvoltare mentala, a limbajului si abilitatilor de comunicare, a motivatiei sau importantei acordate sarcinilor vizuale. In masura in care functionarea si eficienta vizuala sunt asociate factorilor fizio[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Factori implicati in evaluarea functionarii vizuale

Astfel, trebuie acordata o atentie deosebita diferentelor datorate gradului de maturizare a sistemului vizual (care poate fi diferit chiar daca copiii au aceeasi varsta cronologica), nivelului de dezvoltare mentala, a limbajului si abilitatilor de comunicare, a motivatiei sau importantei acordate sarcinilor vizuale. In masura in care functionarea si eficienta vizuala sunt asociate factorilor fiziologici, psihologici, intelectuali si de mediu, putem spune ca ea este unica fiecarei persoane. Prin urmare, doi copii cu acelasi defect vor functiona vizual diferit.

Alaturi de factorii ce tin de copil si deficienta, evaluarea copiilor cu vedere slaba este dificila si din punct de vedere al probelor sau instrumentelor diagnostice folosite in evaluare, cel putin din urmatoarele motive:
- Situatia este complexa, datorita specificului deficientei, dar mai ales datorita folosirii unor itemi care nu sunt de natura predominant vizuala si care sunt limitati numeric, aplicati in conditiile unor canale de comunicare vizuala limitate.

- Nu exista suficiente instrumente diagnostice pentru evaluarea copiilor cu deficiente vizuale (mai ales pentru determinarea nivelului de dezvoltare). In general, instrumentele de diagnostic folosite pentru copiii cu deficiente vizuale au fost derivate din cele utilizate pentru evaluarea copiilor vazatori. Altele au fost adaptate, mai mult sau mai putin corespunzator, spre exemplu prin transformarea elementelor vizuale in forme palpabile sau au o validitate care nu a fost demonstrata stiintific.

De obicei, in adaptarea probelor pentru copiii cu deficiente vizuale este necesar sa se ia in considerare conditiile de aplicare (lumina suficienta, fara suprafete stralucitoare, folosirea unor culori contrastante, evitarea stimulilor acustici sau vizuali perturbatori, folosirea iluminatului artificial si evitarea luminii soarelui prin folosirea draperiilor, etc.).
- Materialele adaptate trebuie sa aiba culori fundamentale (rosu, galben, verde) si sa fie folosite pe un fond contrastant (negru sau albastru inchis).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.