Factori de productie

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.93

nivel: Facultate

Populatia, ca purtatoare a muncii, reprezinta un factor de productie. Dar nu numai ca subiect ce munceste, ci si ca beneficiar, consummator de bunuri.Populatia, ca factor de productie, este sursa initiala si continua a progresului economic. Aceasta sursa este inseparabila de structura interna a omului, de contradictia dintre dorinta lui de a poseda bunuri in cantitati sporite si de o varietate in [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Factori de productie

Populatia, ca purtatoare a muncii, reprezinta un factor de productie. Dar nu numai ca subiect ce munceste, ci si ca beneficiar, consummator de bunuri.Populatia, ca factor de productie, este sursa initiala si continua a progresului economic. Aceasta sursa este inseparabila de structura interna a omului, de contradictia dintre dorinta lui de a poseda bunuri in cantitati sporite si de o varietate in crestere, pe de o parte si puterile sale pe de alta parte.

1. populatia apta de munca = acea populatie care poseda aptitudini fizice si intelectuale, cunostinte si deprinderi practice, concretizata in productii materiale si servicii,utile societatii.
2. populatia inapta de munca = acea parte a populatiei care nu a ajuns la varsta de munca sau care a depasit aceasta varsta. Aceasta categorie ii include si pe cei care sunt la varsta de munca dar incapabili de a desfasura o activitate eficace, din cauza unor defecte fie fizice fie intelectoale.

3. populatia activa = populatia care are un loc de munca asigurat si lucreaza efectiv intr-o unitate economica sau institutie care ii asigura un venit
4. populatia inactiva = sunt copii de varsta prescolara, elevii, studentii, militarii in termen, pensionarii, oamenii retrasi din afacere, tinerii fara ocupatie etc.
Cunoasterea numarului populatiei active permite calcularea ratei de activitate.

Rata de activitate in ultimii ani a inceput sa scada datorita cresterii duratei studiilor si a numarului celor care studiaza, precum si reducerea numarului de pensionare.
Potentialul total al populatiei active, ca factor de productie, creste mai mult decat numarul ei, datorita in principal a doua cauze: ridicarea nivelului de pregatira al oamenilor, inzestrarea tehnica crescanda a muncii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.