Factori de organizare lexicala

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.63

nivel: Liceu

In medie, fiecare vorbitor foloseste 4.000 de cuvinte (medie stabilita de Alphonse Juilland, H.P.M. Edwards si Ileana Juilland, 1965), insa numarul acestora poate creste pana la 10.000 in functie de specialitatea si gradul sau de cultura. Stabilirea celor mai frecvente cuvinte necesita respectarea a doua conditii: (1) tratarea oricarui grup de litere aflat intre doua spatii tipografice albe drept [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Factori de organizare lexicala

In medie, fiecare vorbitor foloseste 4.000 de cuvinte (medie stabilita de Alphonse Juilland, H.P.M. Edwards si Ileana Juilland, 1965), insa numarul acestora poate creste pana la 10.000 in functie de specialitatea si gradul sau de cultura. Stabilirea celor mai frecvente cuvinte necesita respectarea a doua conditii: (1) tratarea oricarui grup de litere aflat intre doua spatii tipografice albe drept cuvant-text, indiferent de aspectul morfologic si numai dupa aceea analiza rezultatelor pe unitati lexicale;

(2) fixarea corpusului (corpusul poate fi de intindere diferita: intreaga limba romana contemporana, aspectul literar al limbii romane, o anumita varianta functionala, un anumit text).
Una dintre cele mai importante analize privind consecintele frecventei asupra importantei cuvintelor in limba este descrierea fondului principal lexical. Al. Graur (1954, 1957) a alcatuit o lista de 1.419 cuvinte romanesti care s-au mentinut si au dat nastere altora din cele mai vechi timpuri pana in zilele noastre, asigurand coeziunea si stabilitatea lexicului.

Lista lui Graur reprezinta nucleul imanent al limbii romane, insa ea nu coincide in intregime si in mod necesar cu lista celor mai uzuale cuvinte de astazi. Pentru apartenenta la fondul principal lexical, Al. Graur a propus cinci criterii obligatorii:
In lucrarea Vocabularul reprezentativ al limbilor romanice, coordonata de M. Sala (Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1988), importanta cuvintelor este apreciata dupa trei criterii: frecventa, puterea de derivare (cuvantul din vocabularul reprezentativ trebuie sa aiba ninimum trei derivate) si bogatia semantica (cuvantul din vocabularul reprezentativ trebuie sa aiba cinci sensuri, care sa nu fie regionale, dialectale sau invechite).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.