Factori ce influenteaza circuitul apei in natura

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.63

nivel: Liceu

Energia necesara ciclului hidrologic global este furnizata in principal de radiatiile solare. Radiatia solara este partial reflectata in atmosfera, fractiunea reflectata este numita albedou si se exprima in procente Radiatiile solare la contactul cu solul si apele curgatoare de suprafata se transforma in energie calorica provocand incalzirea aerului atmosferic, solului si [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Factori ce influenteaza circuitul apei in natura

Energia necesara ciclului hidrologic global este furnizata in principal de radiatiile solare. Radiatia solara este partial reflectata in atmosfera, fractiunea reflectata este numita albedou si se exprima in procente Radiatiile solare la contactul cu solul si apele curgatoare de suprafata se transforma in energie calorica provocand incalzirea aerului atmosferic, solului si apelor de suprafata si subterane.

Sursa de caldura principala care determina regimul termic al aerului este solul. Prin difuzia energiei calorice din sol spre paturile superioare ale aerului se produce o stratificare a temperaturii aerului.Variabilitatea radiatiei solare care "incalzeste" solul conditioneaza variatia temperaturii aerului care are valori maxime vara cand intensitatea insolatiei este maxima si valori minime (negative) iarna cand insolatia este minima.

Variatia diurna a intensitatii insolatiei determina diferente mari intre temperaturile aerului din timpul zilei fata de cele din timpul noptii.Variabilitatea intensitatii radiatiei solare, modalitatea de transfer a energiei calorice si dinamica maselor de apa determina diferentierea regimul termic al apelor de suprafata in raport cu cel al apelor subterane.
Precipitatiile atmosferice

Datorita circulatiei maselor de aer de la temperaturi mai ridicate la temperaturi mai reduse, aerul devine suprasaturat si vaporii de apa in exces se transforma in precipitatii. Factorii principali care determina repartitia precipitatiilor sunt: pozitia fata de oceane si mari, directia vanturilor dominante, relieful, gradul de impadurire.

Evaporarea - este procesul natural, prin care apa, in contact cu aerul atmosferic, trece din stare lichida in stare de vapori. Acest proces are loc fie la suprafata apei, fie la suprafata terenului, vegetatiei, etc.Vantul - este un factor ce influenteaza direct procesul de evaporare, intensitatea acestuia creste direct proportional cu cresterea vitezei vantului.Solul - influenteaza pe de-o parte procesul de evaporare, prin culoarea si structura sa si pe de alta parte procesele de infiltrare si scurgere de suprafata.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.