Fabula - Cainele si catelul

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.75

nivel: Gimnaziu

Fabula este specia genului epic, în versuri sau în proză, cu un singur fir narativ care prezintă o întâmplare cu caracter moralizator; personajele sunt necuvântătoare sau obiecte, personificate; scopul este de a critica defecte ale comportamentului uman și tare sociale.

Grigore Alexandrescu, scriitor pașoptist, creează o serie de fabule prin care surprinde defecte ale societății ome[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fabula - Cainele si catelul

Fabula este specia genului epic, în versuri sau în proză, cu un singur fir narativ care prezintă o întâmplare cu caracter moralizator; personajele sunt necuvântătoare sau obiecte, personificate; scopul este de a critica defecte ale comportamentului uman și tare sociale.

Grigore Alexandrescu, scriitor pașoptist, creează o serie de fabule prin care surprinde defecte ale societății omenești în general și tare ale celei românești, în special.
,,Câinele și cățelul" este o fabulă în versuri, având forma unei scenete, deoarece nu există un preambul, cititorul asistând la evoluția directă a personajelor.

Titlul anunță protagoniștii; observăm că cele două substantive ,,câinele" și ,,cățelul", aparțin aceleași sfere semantice. Diferența constă doar în dimensiune, primul este mai mare, al doilea, mai mic. Relația dintre personaje este de aparentă egalitate, sugerată prin conjuncția copulativă ,,și".

Tema fabulei este contrastul dintre esență și aparență.
Textul fabulei este conceput în două părți. Prima cuprinde monologul adresat al lui Samson, intervenția naratorului, dialogul dintre Samson și Samurache. A doua parte este constituită din morala fabulei.

Monologul lui Samson ilustrează aparența, acesta pledează pentru egalitatea dintre animale, indiferent de mărimea lor. Pretinde că el însuși are o descendență nobilă: ,,Și eu poate sunt nobil dar s-o arăt nu-mi place", însă afișează o atitudine de falsă modestie. Vehiculează idei promovate în epoca pașoptistă ,,țări civilizate", ,,lumea se cioplește", ,,egalitate" care mai târziu se vor transforma în demagogie politică.

Intervenția naratorului cuprinde două momente ale subiectului: expozițiunea și intriga. Aflăm astfel că Samson e un ,,dulău de curte, ce lătra foarte tare" care se adresează unui ascultător pasiv: ,,un bou oarecare". Este fixată poziția personajului în ierarhia ogrăzii, iar rolul lui este de a apăra bunurile stăpânului. Încântat de spusele dulăului, cățelul Samurache intervine cu intenția de a-și arăta admirația față de Samson.

Naratorul individualizează personajele prin nume proprii, Samson și Samurache, alegând o modalitate indirectă de caracterizare. Numele dulăului, Samson, are rezonanțe biblice; eroul mitic devine un simbol al înțelepciunii și puterii fizice. Purtat de un asemenea personaj, numele își pierde din strălucire. Samurache este un diminutiv care sugerează pe de o parte talia mijlocie a câinelui, dar și statutul lui neglijabil în ierarhia curții.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.