Extrase despre Dimitrie Cantemir si opera sa

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.87

nivel: Liceu

In aceasta epoca, pana la 1700, Dimitrie Cantemir scrie trei lucrari sub influenta profesorului sau: Divanul lumii cu inteleptul, Imaginea de nedescris a stiinte sacre si Logica, toate scrieri mistice si destul de obscure ca exprimare. Se poate spune ca influenta lui Cacavelas asupra lui Cantemir, care se vadeste in aceste opere de tinerete, nu a fost una din cele mai fericite, de vreme ce indata [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Extrase despre Dimitrie Cantemir si opera sa

In aceasta epoca, pana la 1700, Dimitrie Cantemir scrie trei lucrari sub influenta profesorului sau: Divanul lumii cu inteleptul, Imaginea de nedescris a stiinte sacre si Logica, toate scrieri mistice si destul de obscure ca exprimare. Se poate spune ca influenta lui Cacavelas asupra lui Cantemir, care se vadeste in aceste opere de tinerete, nu a fost una din cele mai fericite, de vreme ce indata ce elibereaza de aceasta influenta, Dimitrie Cantemir incepe sa se preocupe de chestiuni istorice sistiintifice, parasind fondul mistic al cugetarii si forma eruditiei teologice.

De la Cacavelas a putut invata Cantemir grecestesilatineste, dar nu disciplina gandirii stiintifice, pe care o dobandeste mai tarziu. Dovada cea mai buna ca spiritul lui Dimitrie Cantemir era indreptat spre cercetarea adevarului istoric, a studiilor geografice, spre problemele de stiintasi ca a fost deviat de la acesta care de inraurirea profesorului sau, se vede dintr-un lung pasaj din Imaginea stiintei de nedescris (asa-numita Metafizica), in care spune: "Adesea ma incercam cu osardie sa pictez icoanele diferite ale diferitelor intamplari ... readuceam in memorie secolele scurse ...

Portretele zeilor, eroilor, principilor sau imparatilorrenumiti, de asemenea faimoasele fapte ale razboaielor, ale pacii ...(deci istorie), imaginile artelor, stiintelor, inventiunilor mecanice ...ale diferitelor parti ale pamantului, ...munti, campii, oceane, stramtori, golfuri, insule(deci geografie) ...", dar acum "incetai de a mai scutura documentele vechi si ma decisei sa muncesc numai pentru a zugravi imaginea titlului cartii".

A€La Constantinopol erau diferite centre de cultura: unul era patriarhia greceasca, pastratoarea traditiei bizantine, pe de alta parte, tot acolo se concentra invatatura arabo-turceasca de caracter oriental. Dimitrie Cantemir recunoaste ca la Constantinopol a inceput sa invetelatinestesiturceste, ceea ce inseamna ca in tara cu dascalul sau invatase mau ales greceste.

Socotim ca se poate spune ca influenta Academiei din Constantinopol asupra lui Dimitrie Cantemir a insemnat pe langa adancirea studiilor clasice si o limpezire a gandirii sale, o combatere a influentei mistice a lui Ieremia Cacavelas, precum si un inceput de indreptare spre preocuparile stiintifice. Dar, spre deosebire de cei mai multi romani ai vremii, care trecusera prin Constantinopol, Dimitrie cantemir patrunde in mediul musulman, se imprieteneste cu turcii invatati, invata limbile orientale: turca, persana, araba si studiaza: istoria, teologia si folclorul mahomedan, devenind astfel primul nostru orientalist.

Nicolae Costin: era "om istet, stiindsi carte turceasca, bine se vestise acum in tot Tarigradul numele lui, de-l chiemau agii la ospetele lor cele turcesti, pentru prietesug ce aveau cu dansii". Altii zic "stiind bine din tambura, il chiemau agii la ospete pentru zicaturi".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.