Extradarea

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.87

nivel: Facultate

Izvoarele juridice ale extradarii
Conventiile internationale, reciprocitatea, legea privind extradarea:
Codul penal anterior reglementa extradarea in articolul 16-19, procedura de extradare fiind cuprinsa in Codul de procedura penala art.539-547.Actualul Cod penal si Codul de procedura penala nu cuprind norme privind extradarea.

Codul penal cuprinde un text, art.9, ca[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Extradarea

Izvoarele juridice ale extradarii
Conventiile internationale, reciprocitatea, legea privind extradarea:
Codul penal anterior reglementa extradarea in articolul 16-19, procedura de extradare fiind cuprinsa in Codul de procedura penala art.539-547.Actualul Cod penal si Codul de procedura penala nu cuprind norme privind extradarea.

Codul penal cuprinde un text, art.9, care prevede ca extradarea se acorda sau poate fi solicitata pe baza de conventie internationala, pe baza de reciprocitate si, in lipsa acestora, in temeiul legii.Textul citat prevede doar izvoarele juridice ale extradarii si ordinea de functionare a acestora. Fiind un act bilateral intre state, este firesc, asa cum prevede legea, ca sursa normativa pricipala, cu caracter prioritar, sa o constituie conventiile internationale incheiate de statul nostru cu alte state.

Astfel, s-au incheiat asemenea tratate si conventii cu o serie de state, dintre care se pot amintii: tratatul dintre Romania si Albaniaprivind existenta juridica in cauzele civile, familiale si penale, B.Of din 4 ianuarie 1961; tratatul dintre Romania si Bulgaria , B.Of din 31 martie 1959; tratatul dintre Romania si Republica Ceha si Slovaca , B. Of nr.6 din 18 februarie 1959;

Conventia de asistenta juridica in materie civila si penala intre Romania si Grecia, B. Of nr.78 din 3 iunie 1973 ; Conventia dintre Romania si Italia , B.Of nr.77 din anul 1973; Conventia dintre Romania si Marocdin 30 august 1972; Conventia dintre Romania si Turcia, B.Of nr.93 din 29 iulie 1970; Conventia dintre Romania si Belgia, B.Of nr. 34-35 din 23 aprilie 1977 si altele.In lipsa conventiilor internationale, extradarea poate fi acordata in baza declaratiilor de reciprocitate.

Prin declaratia de reciprocitate se intelege angajamentul pe care-l ia statul care solicita extradarea unei persoane, fata de statul solicitat, ca, in cazul in care va admite cererea de extradare, ca solutiona favorabil o eventuala cerere de extradare de acelasi fel pe care o va formula statul solicitat.

In ordinea surselor normative indicate in art.9C.pen.urmeaza legea, care indica in actiune in absenta primelor doua categorii de izvoare preferate. Reglementarea extradarii, in prezent s-a facut pe calea unei legi speciale, nr.4 1971 , care prin caracterul complet al normelor ce le include cu privire la conditiile de font ale extradarii si la procedura acesteia, inainte distribuite in Codul penal si de procedura Penala, constituie o reglementare unitara si sistematica a institutiei.

Legea de extradare se aplica asadar ori de cate ori in rezolvarea unei cereri de extradare nu exista o conventie incheiata de statul nostru cu statul solicitant sau o declaratie de reciprocitate. Dispozitiile legii de extradare pot constitui un indrumar in incheierea conventiilor de extradare, pot servi la intelegerea si interpretarea normelor din conventii siu chiar la completarea lacunelor clauzelor inserate, actionand ca norme supletorii.

Conditiile extradarii
Conditii privitoare la fapta, pedeapsa si persoana. Pentru admiterea extradarii se cer intrunite anumite conditii care se refera la fapta, pedeapsa si la persoana:

A. Conditiireferitoare la infractiune:
1.Legea dispune ca fapta pentru care se cere extradarea sa fie incriminata ca infractiune atat in legea straina, cat si in legea penala romana (dubla incriminare). Aceasta cerinta priveste atat fapta consumata, cat si tentativa (art.3 alin.1).

O prevedere asemanatoare este cuprinsa si in tratatele de asistenta juridicaincheiate de statul nostru cu alte state. Din aceasta conditie rezulta consecinta ca in cazul dezincriminarii faptei, potrivit legii penale romane, extradarea nu mai poate fi admisa prin nerealizarea cerintelor legii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.