Extractia dentara

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.93

nivel: Facultate

Daca acest interval de timp este mai mic, vom incerca pastrarea dintelui respectiv pe arcada. Daca acest lucru nu este posibil, trebuie macar sa se asigure un drenaj endodontic corect care sa previna actutizarea problemelor periapicale. Daca totusi facem extractia, complicatiile de vecinatate, complicatiile la distanta: osteite, supuratii perimaxilare, boala de focar, dupa efectuarea extractiei pr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Extractia dentara

Daca acest interval de timp este mai mic, vom incerca pastrarea dintelui respectiv pe arcada. Daca acest lucru nu este posibil, trebuie macar sa se asigure un drenaj endodontic corect care sa previna actutizarea problemelor periapicale. Daca totusi facem extractia, complicatiile de vecinatate, complicatiile la distanta: osteite, supuratii perimaxilare, boala de focar, dupa efectuarea extractiei propriu-zise este necesara aplicarea unui dispozitiv ortodontic numit mentinator de spatiu cu rol de a preveni migrarea dintilor vecini si antagonisti.

3.Persistenta dintilor pe arcada, peste perioada lor fiziologica de inlocuire. Uneori datorita acestei persitente, dintii permanenti nu pot erupe sau erup in niste pozitii vicioase. In astfel de situatii nu se vor extrage dintii temporari, decat dupa un examen Rx. Care sa confirme existenta mugurelui dintelui permanent. In caz de anodontie, dintele temporar se va pastra pe arcada.

4.Dintii temporari din focare de leziuni traumatice: luxatii dentare, fracturi dentare sau dento-alveolare, fracturi ale oaselor maxilare. In aceste cazuri pastrarea dintelui in focarul traumatic poate da complica, in special complicatii septice.

Indicatiile extractiei dintilor permanenti
1.Complicatiile cariei dentare. Aceasta pot fi complicatii septice - extinderea procesului inflamator periapical la osul maxilar din vecinatate, extensia procesului inflamator in tesuturile moi perimaxilare, in lojile superficiale si profunde ale fetei, la dintii arcadei duperioare care au raport cu sinusurile maxilare; in conditiile unui teren tarat - exista posibilitatea difuzarii la distanta a germenilor si toxinelor microbiene cu determinari cardiace, renale, sau chiar septicemii (mai rar), complicatii de tip tumoral

2. Parodontopatia marginala cronica. Desii posibilitatile de tratament conservator sunt multiple, in anumite situatii boala avanseaza, si ajunge la o mobilitate dentara de grad mare (3-4), fara posibilitatea unui tratament conservator. Pastrarea unor astfel de dinti este daunatoare pentru ca pungile parodontale profunde reprezinta un rezervor de germeni cu riscul aparitiei unor complicatii seprice.s
3.Leziunile traumatice - impun extractia

4. Fracturile dentare longitudinale corono-radiculare si fracturile radiculare in 1/3 mijlocie a radacinii (in celelalte cazuri sunt posibile rezolvari conservatoare)
5. Fracturile crestei alveolare asociate cu luxatii ale dintilor (este posibil un tratament conservator daca peretele alveolar este integru)

6.Dintii aflati in focarele de fractura ale oaselor maxilare (in special in cele mandibulare), fie in cazurile in care prezenta dintelui impiedica o reducere si o rezolvare corecta a fracturii, fie in cazul in care determina complicatii septice - osteita in focarul de fractura.
7.Dintii care au rapoarte cu procesele tumorale; in general in astfel de situatii este bine ca extractia sa fie facuta de un medic specialist chirurg B.M.F. Se vor extrage dintii care intra in campul de iradiere in cazul radioterapiei, aceasta fiind una din metodele de tratament ale tumorilor maligne
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.