Extinderea rostrala anesteziei rahidiene in chirurgia clasica

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.96

nivel: Facultate

Droguri intrebuintate: Bupivacaina 0,25% - 0,1-0,15 mg/kg si Fentanyl 0,005% - 25mcg, doza standard.Instalarea anesteziei a fost in 4-6 minnute, cu extinderea rostrala pana la T3-T5. Anestezia chirurgicala a fost buna (SAV 0-1) la 96% din pacienti. Jena, durere moderata au acuzat 18 pacienti (40,9%) cu SAV 2-3. Aceste acuze au fost sesizate de pacienti in momentul introducerii departatorului i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Extinderea rostrala anesteziei rahidiene in chirurgia clasica

Droguri intrebuintate: Bupivacaina 0,25% - 0,1-0,15 mg/kg si Fentanyl 0,005% - 25mcg, doza standard.Instalarea anesteziei a fost in 4-6 minnute, cu extinderea rostrala pana la T3-T5. Anestezia chirurgicala a fost buna (SAV 0-1) la 96% din pacienti. Jena, durere moderata au acuzat 18 pacienti (40,9%) cu SAV 2-3. Aceste acuze au fost sesizate de pacienti in momentul introducerii departatorului in bresa lombara sau in epigastru, deasemenea cu ocazia manipularii pedicolului renal sau a mezourilor.

Durerile au fost cupate eficient cu analgo-sedare inravenoasa cu doze minore. Durata operatiilor a fost intre 40-65 minute (medie 53 minute). Nu a fost nevoie pentru convertire in anestezie generala. Relaxarea musculara a fost satisfacatoare dupa aprecierea chirurgilor (Sc. Bromage 1-2). Revenirea completa a blocului motor a fost intre 90-120 minute. Dupa introducerea SA a anestezicelor. 86% a pacientilor au avut stabilitate hemodinamica perfecta. Nici un pacient nu a prezentat fenomene de depresie respiratorie.

Concluzii: operatiile organelor din TUS si a viscerelor din EAS pretind o anestezie chirurgicala pana la segmentele medulare toracice superioare - deci este indispensabila tehnica ASAI.
Definitie: anestezie subarahnoidiana inalta (ASAI) inseamna realizarea unui bloc subarahnoidian (SA) - somatic si simpatic - care se extinde rostral pana la segmentele medulare toracice superioare (T4-T5).
Esenta tehnicii: migrarea craniana a unui amestec anestezic HIPOBAR - introdusa subarahnoidian la nivelul spatiului intervertebral L2-L3 - migrare care este indusa de POZITIONAREA VERTICALA a pacientului,
pozitie care se mentine timp de doua minute dupa punctia rahidiana. (1)

In perioada 01.09.1997 - 31.12.2006 am aplicat tehnica ASAI la 3355 proceduri urologice non-invazive, interesand tractul urinar superior (TUS), cum sunt litotritia extracorporala, nefrolitotritia percutanata, ureteroscopii, nefrostomii si altele. (2) La un numar de 44 pacienti selectati, am aplicat ASAI pentru operatii deschise pe rinichi si ureterul lombar si pentru operatii interesand viscerele din etajul abdominal superior (EAS). Caracteristica comuna a pacientilor supusi operatiilor deschise in ASAI a fost prezenta tarelor cardio-pulmonare severe cu rezerve functionale mult ingustate sau existenta altor patologii asociate, motiv pentru care am dorit sa evitam riscurile anesteziei generale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.