Externalitatile

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.98

nivel: Facultate

Teoria economica identifica externalitatile pozitive si negative ca fiind marginale sau inframarginale. Externalitatile marginale se manifesta atunci cand o schimbare a activitatii generatoare de externalitate influenteaza productia sau utilitatea resimtita de agentii afectati. In schimb, externalitatile inframarginale sunt cele la care o modificare in activitatea generatoare de externalitate nu i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Externalitatile

Teoria economica identifica externalitatile pozitive si negative ca fiind marginale sau inframarginale. Externalitatile marginale se manifesta atunci cand o schimbare a activitatii generatoare de externalitate influenteaza productia sau utilitatea resimtita de agentii afectati. In schimb, externalitatile inframarginale sunt cele la care o modificare in activitatea generatoare de externalitate nu influenteaza in nici un fel productia sau utilitatea resimtita de agentii afectati.

In situatia in care activitatea generatoare de externalitate se modifica in asa fel incat activitatea afectata de externalitate se imbunatateste fara ca cea generatoare de efect sa se inrautateasa, se spune ca este o externalitate tip Pareto. Externalitatile apar datorita insucceselor pietei. Acestea, la randul lor, se explica prin incapacitatea pietei de a respecta drepturile de proprietate.

Dreptul de proprietate asupra resurselor se refera la capacitatea de utilizare a resurselor, bunurilor si serviciilor. Proprietatea unui activ conduce la manifestarea urmatoarelor drepturi:de folosire a activului; de modificare a formei si substantei bunului; de transfer al tuturor drepturilor prin vanzare. Externalitatile nu se explica printr-o alocare irationala a resurselor. Potrivit teoremei lui Coase, aceasta alocare se bazeaza pe inexistenta costurilor de tranzactie si pe exercitarea drepturilor de proprietate. Producatorul si consumatorul de externalitate urmaresc un schimb reciproc avantajos, adica internalizarea externalitatilor, indiferent cine detine dreptul de proprietate asupra utilizarii resurselor.

Externalitatile exprima diferenta dintre costurile sau avantajele economice inregistrate la nivel de agent economic si costurile sau avantajele sociale manifestate in societate. Ele apar astfel, ca urmare a inexistentei pe piata concurentiala a unor bunuri sau servicii dorite de consumatori. Altfel spus, externalitatile se produc ori de cate ori actiunile unui agent economic influenteaza mediul in care actioneaza alt agent economic, fara a afecta sistemul de preturi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.