Expune specificul raportului autor - eu liric

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.78

nivel: Facultate

Poezia "Eu nu strivesc corola de minuni a lumii" este o arta poetica, cuprinzand viziunea despre lume si viata a autorului, despre menirea lui in univers si despre misiunea artei sale.
Titlul poeziei este o metafora revelatorie care semnifica ideea cunoasterii luciferice, exprimand crezul ca datoria poetului este sa potenteze misterele universului, ci nu sa le lamureasca, accentul punandu-s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Expune specificul raportului autor - eu liric

Poezia "Eu nu strivesc corola de minuni a lumii" este o arta poetica, cuprinzand viziunea despre lume si viata a autorului, despre menirea lui in univers si despre misiunea artei sale.
Titlul poeziei este o metafora revelatorie care semnifica ideea cunoasterii luciferice, exprimand crezul ca datoria poetului este sa potenteze misterele universului, ci nu sa le lamureasca, accentul punandu-se pe confesiune ("eu").

Demersul liric nu este conceptual, ci poetic, Blaga nemotivand conceptia sa cu argumente rationale, ci cu metafore revelatorii. Confesiunea lui se organizeaza in jurul unor opozitii cu sens figurat: "lumina mea" - "lumina altora", pronumele personal "eu" fiind cuvantul-cheie al intregii poezii, exprimand metaforic conceptul de "cunoastere".

Poezia este alcatuita din doua fraze.
Prima fraza anunta o pozitie: "Eu nu strivesc corola de minuni a lumii / si nu ucid / cu mintea tainele, ce le-ntalnesc / in calea mea / in flori, in ochi, pe buze ori morminte." Prin sintagma "eu nu strivesc /.../ si nu ucid", poetul face o confesiune privind potentarea misterelor universului, pe care nu doreste sa le lamureasca pentru a nu strica echilibrul perfect al acestuia. Sintagma "calea mea" exprima drumul propriu, aspiratia poetului.

A doua fraza exprima opozitia dintre cunoasterea paradisiaca, stiintifica si cunoasterea luciferica, care nu lamureste misterele universului, ci le potenteaza: "Lumina altora / Sugruma vraja nepatrunsului ascuns / in adancimi de intuneric, / dar eu, / eu cu lumina mea sporesc a lumii taina - / si-ntocmai cum cu razele ei albe luna / nu micsoreaza, ci tremuratoare / mareste si mai tare taina noptii, / asa imbogatesc si eu intunecata zare / cu largi fiori de sfant mister / si tot ce-i ne-nteles / se schimba-n ne-ntelesuri si mai mari / sub ochii mei - / caci eu iubesc / si flori si ochi si buze si morminte."
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.