Exproprierea pentru cauza de utilitate publica

1x punct

categorie: Drept

nota: 9.50

nivel: Facultate

Plecand de la aceasta definitie, aratam ca proprietatea este dreptul cel mai deplin, fiind singurul drept subiectiv care confera titularul sau trei atribute: posesia, folsinta si dispozitia.

Posesia consta in posibilitatea proprietarului de a stapani bunul ce ii apartine in materialitatea sa, comportand-se fata de ceilalti ca fiind titularul dreptului de proprietate5.Folosinta confe[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Exproprierea pentru cauza de utilitate publica

Plecand de la aceasta definitie, aratam ca proprietatea este dreptul cel mai deplin, fiind singurul drept subiectiv care confera titularul sau trei atribute: posesia, folsinta si dispozitia.

Posesia consta in posibilitatea proprietarului de a stapani bunul ce ii apartine in materialitatea sa, comportand-se fata de ceilalti ca fiind titularul dreptului de proprietate5.Folosinta confera proprietarului facultatea de a intrebuinta bunul sau, culegand sau percepand in proprietate toate fructele naturale, industriale sau civile pe care acesta le produce6.

Dispozitia, ca atribut al proprietatii, comporta doua elemente: dreptul de dispozitie materiala si dreptul de dispozitie juridica.Dreptul de dispozitie materiala este posibilitatea proprietarului de a dispune de substanta bunului, adica de a-l transforma, de a-l consuma sau distruge, cu respectarea reglementarilor in vigoare.

Dreptul de dispozitie juridica se concretizeaza in facultatea proprietarului de a instraina dreptul de proprietate, cu titlu oners sau gratuit, prin act intre vii sau pentru cauza de moarte, si de a-l greva cu drepturi reale derivate, principale sau accesorii in favoarea altor persoane, cu respectarea regimului juridic instituit de lege.

1.2.Caracterele dreptului de proprietate.
Putem distinge caracterele dreptului de proprietate din diverse perspective. Fiind considerat in prevederile art. 1 alin.1 din Primul Protocol Aditional al Conventiei Europene pentru Drepturile Omului ca un "drept fundamental", dreptul de proprietate, prezentat prin prisma regulilor de drept privat, este dotat cu trei grupe de caracteristici principale: dreptul de proprietate este abslout si inviolabil, deplin si exclusiv, perpetuu si transmisibil.

1.3.Caracterul absolut si inviolabil.
Dreptul de proprietate este absolut deoarece este recunoscut titularului sau in raporturile cu toti ceilalti, care sunt obligati sa se abtina de a face ceva de natura a impiedica exercitarea sa. Proprietarul are la indemana actiunea in revendicare pentru a-si recupera bunul din mana oricui, dreptul de proprietate fiind opozabil erga omnes, adica tuturor.

Dezvoltand notiunea juridica de "absolut", aratam ca avand acest apanaj al dreptului, proprietarul poate sa faca tot ceea ce vrea cu bunul sau iar stapanirea sa asupra bunului este nelimitata, in timp ce orice titular al unui alt tip de drept real asupra acelui bun este limitat prin lipsa dispozitiei juridice depline.

Cu toate acestea, prin diversele reglementari si limitari aduse de lege, in practica exercitarea proprietatii nu poate excede regulilor Cetatii, libertatea absoluta putand duce la haos. In chiar definitia proprietatii, asa cum o enunta Codul Civil, se face referire la o serie de limitari pe care legea le poate aduce exercitarii dreptului de proprietate.

Prin urmare, se poate conchide ca dreptul de proprietate este un drept absolut fata de orice drept real sau drept personal, dar in acelasi timp nu este absolut fata de el insusi, tocmai prin restrangerile la care este supus de lege.

Inviolabilitatea dreptului sustine caracterul sau absolut. Potrivit art. 136 pct.5 din Constitutie , "Proprietatea privata este inviolabila, in conditiile legii organice", singurele exceptii fiind:
1) Exproprierea pentru cauza de utilitate publica ( art. 44 pct (3) Constitutie:" Nimeni nu poate fi expropriat decat pentru o cauza de utilitate publica, stabilita potrivitlegii, cu dreapta si prealabila despagubire"

2) Subsolul oricarei proprietati mobiliare poate fi folosit si exploatat pentru lucrari de interes general, potrivit art. 44 pct. 5 Constitutie "Pentru lucrari de interes general,autoritatea publica poate folosi subsolul oricarei proprietati imobiliare, cu obligatia de adespagubi proprietarul pentru daunele aduse solului, plantatiilor sau constructiilor,precum si pentru alte daune imputabile autoritatii".

1.4. Caracterul deplin si exclusiv.
Dreptul de proprietate este deplin deoarece confera titularului sau "plena in re potestas", adica toate cele trei atribute: posesia, folosinta si dispozitia. Acest caracter dispare in momentul in care asupra bunului obiect al dreptului de proprietate se constituie dezmembraminte ale proprietatii.

Dreptul de proprietate este in acelasi timp un drept exclusiv, in intelesul ca atributele sau puterile inerente acestui drept sunt nu numai depline, ci si independente de orice puteri ale altei persoane asupra bunului respectiv, in afara de cazurile in care proprietatea este dezmembrata.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.