Expresionismul si literatura romana

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.70

nivel: Liceu

Deoarece aceasta provincie istorica, mai mult decat celelalte, a fost privilegiata, cel putin din acest punct de vedere, din cauza apropierii ei, volens-nolens, prin apartenenta sa indelungata la imperiul austro-ungar, de spatiul cultural occidental. Iar cu expresionismul german atat Lucian Blaga cat si Aron Cotrus, prin canale diferite, au avut ocazia sa intre in contact direct. Si aceasta eferv[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Expresionismul si literatura romana

Deoarece aceasta provincie istorica, mai mult decat celelalte, a fost privilegiata, cel putin din acest punct de vedere, din cauza apropierii ei, volens-nolens, prin apartenenta sa indelungata la imperiul austro-ungar, de spatiul cultural occidental. Iar cu expresionismul german atat Lucian Blaga cat si Aron Cotrus, prin canale diferite, au avut ocazia sa intre in contact direct. Si aceasta efervescenta miscare literara nu putea sa nu lase urme benefice, macar si prin empatie, asupra creatiei celor doi poeti.

Amploarea cu care lirica romana moderna a cultivat "extaticul", "cosmicul", "originarul", se datoreaza intr-o mare masura expresionismului. Tot sub influenta lui, grotescul a capatat o raspandire apreciabila in proza noastra poetica. Sinteza originala pe care Blaga, Cotrus, Arghezi si alti scriitori romani au realizat-o intre traditionalism si modernism a avut multe impulsuri dinspre estetica expresionista: hipertrofierea eului, recrearea lumii prin cuvant, angoasa existentiala, sfaramarea logicii clasice, inclusiv a celei gramaticale, ermetismul.

Desigur, in literatura romana expresionismul nu a generat aceleasi structuri estetice ca cele din cultura germana sau celelalte culturi europene. Specificitatea culturii noastre si-a spus cuvantul. Dar ecourile foarte vii ale expresionismului german, rezonantele acestuia asupra artei romanesti interbelice se pot decoda cu destula usurinta in operele scriitorilor romani. Si inca la unii dintre cei mai importanti ai vremii precum Lucian Blaga, Aron Cotrus, Al. Philippide, George Bacovia, Tudor Arghezi,

Dintre numele legate de analiza si implementarea fenomenului expresionist romanesc, pe langa cel al lui Lucian Blaga, se cuvine sa fie pomenite si altele precum cele ale lui Nichifor Crainic, apoi O. W. Cisek, Adrian Maniu, A. Dominic, Felix Aderca, T. Mosoiu, I. M. Sadoveanu, Ion San-Giorgiu, Felix Aderca, Ion Pillat, Tudor Vianu, Mihail Ralea, Eugen Lovinescu, etc.

Revistele romanesti care au contribuit cel mai mult la raspandirea expresionismului au fost, in Transilvania, Gandirea, aparuta intre 1921-1944, intai la Cluj (apoi mutata la Bucuresti), iar in Muntenia, Contimporanul, aparut din 1922 pana in 1932 (cu intermitente), sub conducerea lui Ion Vinea, de orientare net modernista.Si revistele tiparite de minoritatea germana de la noi precum Ostland(1919) si mai tarziu Klingsor(1924) din Sibiu, Das Ziel din Brasov, Der Nerv si Das Licht de la Cernauti fac cunoscuta miscarea expresionista germana in Romania.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.