Expozeu despre puterea Lunii si cea a Soarelui

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.85

nivel: Facultate

O zeita capricioasa
De la inceputul inceputurilor Luna a tronat incontestabil in constiinta tuturor. Majoritatea popoarelor cred ca Luna, si nu Soarele, a fost prima divinitate a lumii. Ea ne arunca priviri reci si nimanui nu-si dezvaluie tainele. Astrul isi face constant aparitia pe bolta cereasca, ajutindu-i pe paminteni sa contabilizeze cu mai multa precizie scurgerea orelor, a zilelor, [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Expozeu despre puterea Lunii si cea a Soarelui

O zeita capricioasa
De la inceputul inceputurilor Luna a tronat incontestabil in constiinta tuturor. Majoritatea popoarelor cred ca Luna, si nu Soarele, a fost prima divinitate a lumii. Ea ne arunca priviri reci si nimanui nu-si dezvaluie tainele. Astrul isi face constant aparitia pe bolta cereasca, ajutindu-i pe paminteni sa contabilizeze cu mai multa precizie scurgerea orelor, a zilelor, a lunilor, a anilor. Luminarea Pamintului nu reprezinta totul pentru aceasta zeita stralucitor de rece. Care este de fapt rolul ei? Ce rost are existenta divinitatii selenare?

Eclipsele sint adesea de rau augur
Teama oamenilor fata de eclipse este adesea inexplicabila. Din punctul de vedere al oamenilor de stiinta, popoarele cred in mod nejustificat ca Selena este farul ce alunga ceata noptii. Batrinii considera ca o eclipsa totala sau partiala ar da prilejul duhurilor rele de a iesi din adincuri pentru a distruge civilizatiile Pamintului.

Fereastra spre o alta lume
Se pare ca stramosii nostri divinizau mai mult Luna decit Soarele. Cu incintare si cu teama ei urmareau metamorfozele discului alb pe bolta instelata. Uneori se dovedea a fi un cerc plin si rotund, alteori era injumatatit si plin de pete. In intunecimea trista a noptii, privit printr-un ochi de geam, astrul parea o fereastra prin care oamenii faceau cunostinta cu o noua lume, indepartata, necunoscuta, cufundata in negura rece.

Primul ceas al omenirii
Pe zi ce trecea oamenii au devenit tot mai convinsi ca schimbarea fazelor Lunii se datoreaza numai haosului ce stapineste universul intreg. In cea mai veche limba, sanscrita, cuvintul Luna se traducea prin Mas, care insemna masuratoare. Radacina mas s-a pastrat in cuvintele latinesti mensual si masura. Luna a fost primul Ceas al umanitatii si datorita ei Vremea a devenit prima notiune abstracta in constiinta muritorilor.

Constientizind noua dimensiune a lumii, in scurt timp ei au ajuns sa divinizeze acest astru. De atunci, ca o zeita capricioasa, Selena insiruie margaritare pe catifeaua nocturna, fiind considerata matca tuturor religiilor.

Cultul Lunii si al Soarelui
Nu mereu cele doua culte au fost celebrate in opozitie. Deseori ele se desfasurau in aceeasi perioada, deoarece erau intelese ca fiind complementare. La popoarele din America Centrala exista notiunea de anul Lunii. Pe parcursul celor douasprezece luni se organizau cu mult fast mai multe sarbatori in cinstea Selenei. Se spunea ca anul Lunii era perioada calendaristica cea mai favorabila descifrarii tainelor de catre preoti.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.