Explozia demografica - aparitie si evolutie in ultimii 50 de ani

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.90

nivel: Liceu

O evolutie care pe buna dreptate nastea ingrijorare. De pilda, populatia Europei a evoluat de la aproximativ 50 de milioane, cat avea in 1600, la aproape 1 miliard la mijlocul sec.20. La 1600 ea reprezenta o zecime din populatia lumii, la 1950 ajunsese s-a reprezinte aproape o treime.

O a doua modalitate au constituit-o emigrarile masive ale europenilor in teritoriile de peste mari,[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Explozia demografica - aparitie si evolutie in ultimii 50 de ani

O evolutie care pe buna dreptate nastea ingrijorare. De pilda, populatia Europei a evoluat de la aproximativ 50 de milioane, cat avea in 1600, la aproape 1 miliard la mijlocul sec.20. La 1600 ea reprezenta o zecime din populatia lumii, la 1950 ajunsese s-a reprezinte aproape o treime.

O a doua modalitate au constituit-o emigrarile masive ale europenilor in teritoriile de peste mari, in SUA, Canada, in alte tari si continente slab populate. In intervalul de timp cuprins intre 1891 si 1930, aproximativ 50.000.000 de europeni s-au stabilit in teritoriile slab populate si slab dezvoltate de peste mari.
Deci, timp de aproape doua secole Europa - zona cea mai dezvoltata a lumii in acest interval - a fost taramul pe care a avut loc explozia demografica; ea a reprezentat continentul de unde au plecat valuri de emigranti.

Incepand cu mijlocul acestui secol, ceva cu totul nou intervine in evolutia demografica a planetei. Populatia din tarile dezvoltate se stabilizeaza sau consemneaza evolutii foarte lente. Cresterea demografica accentuata are loc in tarile slab dezvoltate, in teritoriile in care mijloacele de subzistenta sunt precare.
Evolutia populatiei in tarile dezvoltate si cele subdezvoltate (milioane locuitori) :

Dupa cum se observa, 5 din primele 10 tari cele mai populate ale lumii se afla in Asia; in acelasi timp numai doua tari dezvoltate figureaza intre aceste 10 tari - SUA si Japonia.In 1950, populatia mondiala era de 2,7 miliarde de locuitori, in 1987 era de 5 miliarde, in 1990 de 5,3 miliarde, iar in prezent mai exact incepand cu luna octombrie 1999, a depasit 6 miliarde. Dupa 1975 populatia mondiala a intrat intr-o perioada de crestere mai redusa a populatiei dupa varful atins in anii 1950-1960. Demografia mondiala este dominata de ponderea Asiei cu peste 3,5 miliarde de locuitori pe o cincime din suprafata terestra: China si India reprezinta ele singure, 38% din populatia totala, cu 1,3 milarde de chinezi si 1 miliard de indieni.

Anii '70 marcheaza o veritabila cotitura provocata de criza economica si de aparitia unor noi tehnologii de productie industriala care necesita mana de lucru mai bine calificata si mai putin numeroasa. In noiembrie 1973, Germania Federala intrerupe brusc orice recrutare de muncitori straini, urmata de Franta in 1974 si apoi de cea mai mare parte a statelor europene. Incepand cu 1975-1976 sunt inasprite controalele la frontiere si sunt adoptate diferite masuri financiare pentru a favoriza intoarcerea strainilor in tarile de origine.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.