Explozia de la Fukushima

1x punct

categorie: Diverse

nota: 8.22

nivel: Liceu

Tot in Statele Unite (statisticile sunt mult mai usor de gasit pentru aceasta natiune), avem peste 120 de morti in accidente miniere si peste 23000 de raniti, din 2001 pana in 2007. Cel mai grav accident minier din lume a luat viata a nu mai putin de 1549 de mineri in China, in anul 1942.

Mai aproape de zilele noastre, in 2007, 101 mineri ucranieni au murit in urma unei explozii in[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Explozia de la Fukushima

Tot in Statele Unite (statisticile sunt mult mai usor de gasit pentru aceasta natiune), avem peste 120 de morti in accidente miniere si peste 23000 de raniti, din 2001 pana in 2007. Cel mai grav accident minier din lume a luat viata a nu mai putin de 1549 de mineri in China, in anul 1942.

Mai aproape de zilele noastre, in 2007, 101 mineri ucranieni au murit in urma unei explozii intr-o mina din apropiere de Zasyadko, regiunea Donetsk si exemplele pot continua. Din pacate, accidente miniere grave se intampla anual intr-o parte sau alta a lumii si victimele continua sa ajunga pe listele cu statistici.

Am dat cele doua exemple de mai sus pentru a demonstra faptul ca desi anumite sectoare ale societatii contemporane produc o multime de victime in randul populatiei, nimeni nu se gandeste sa ia vreo masura de suspendare a acelei activitati. Este considerat un risc asumat de toata lumea: de autoritati, de cei din domeniu, de viitoarele victime.

Se maresc amenzile rutiere, se mai inchide o mina, dar nimeni nu ia serios in considerare suspendarea traficului auto sau renuntarea la industria miniera. De ce? Pe buna dreptate, pentru ca acele activitati de care pomeneam sunt necesare, vitale pentru societate, nici un stat modern nu isi permite sa renunte la reteaua de transport rutier si la vehicule sau la industria miniera (daca are norocul sa aibe zacaminte naturale exploatabile). Ce se poate face este incercarea de a creste siguranta acestora, prin metode variate, de la caz la caz.

Accidentul de la Fukushima este unul regretabil, nu incape nicio indoiala. Scenariile optimiste au fost infirmate rapid de desfasurarea evenimentelor si cantitati necunoscute de radiatii au fost eliberate in atmosfera. Nu este vorba de cantitati foarte mari, deoarece in acest caz, masurarea lor ar fi fost mult mai usoara de catre statele din jur.

Este foarte probabil ca unii angajati ai centralei sa fi primit chiar doze letale. Fara a fi cinici, haideti sa ne desprindem putin de tragismul real al situatiei si sa privim lucrurile la rece pentru cateva momente.

Ce s-a intamplat de fapt in Japonia? In prima instanta, a avut loc unul din cele mai puternice cutremure inregistrate de cand se fac astfel de statistici, de 9.0 grade pe scara Richter, urmat de valuri tsunami care au maturat insulele nipone cu o forta nemaiintalnita probabil de sute de ani. In momentul scrierii acestor randuri, numarul de victime se apropie de 10000 si este in crestere.

Japonia are nu mai putin de 17 centrale nucleare, cu un total de 55 reactoare functionale pana la data cutremurului, dintre care o singura centrala a avut probleme serioase, patru reactoare devenind critice din cele 55. Daca studiem mai indeaproape centrala de la Fukushima, vom vedea ca aceasta a fost data in folosinta in 1971, implinind anul acesta 41 de ani.

Desi initial trebuia inchisa la inceputul lui 2011, centrala a mai primit o extensie a perioadei de viata pana in 2015. Din pacate, nu va mai fi cazul, natura oprind-o intr-un mod dramatic.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.