Explorarea tactil-kinestezica in perceperea obiectelor a imaginilor tactile

7x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

In procesul perceptiei tactil-kinestezice s-a observat o diviziune functionala a schemelor exploratorii, avand la baza asimetria functionala a celor doua maini, cu exceptia cazurilor de ambidextrie. in mod obisnuit, mana dominanta joaca rolul principal in explorare, cealalta avand un rol auxiliar in cunoasterea tactil-kinestezica a obiectelor. Astfel, mana dominanta va realiza miscarile de percepe[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Explorarea tactil-kinestezica in perceperea obiectelor a imaginilor tactile

In procesul perceptiei tactil-kinestezice s-a observat o diviziune functionala a schemelor exploratorii, avand la baza asimetria functionala a celor doua maini, cu exceptia cazurilor de ambidextrie. in mod obisnuit, mana dominanta joaca rolul principal in explorare, cealalta avand un rol auxiliar in cunoasterea tactil-kinestezica a obiectelor. Astfel, mana dominanta va realiza miscarile de percepere propriu-zisa, iar cealalta mana realizeaza miscarile de sustinere si de fixare a obiectului.

In conditiile cecitatii, specializarea functionala a mainii cunoaste o mare precizie, inclusiv la nivelul diviziunii actiunilor, actelor si miscarilor ce revin fiecarui deget.
In aceasta carte sintetizam o serie de informatii recente referitoare la specificul strategiilor exploratorii tactil-kinestezice si a rolului acestora in activitatea perceptiva desfasurata de persoanele nevazatoare.

Avand la baza descoperirile din domeniul psihologiei cognitive si al neuropsihologiei, in lucrare se analizeaza rolul strategiilor exploratorii tactile in formarea abilitatilor perceptiv-cognitive, puse in lucru in perceperea, identificarea localizarii si pozitiei spatiale, precum si in utilizarea adecvata a diferitelor obiecte.
Pornind de la abordarile teoretice referitoare la explorarea si perceptia tactii-kinestezica, cartea de fata prezinta deschiderile aplicative ale cercetarilor in domenii precum: stimularea sensibilitatii tactile, dezvoltarea strategiilor exploratorii, design-ul documentelor grafice in relief, metode si mijloace utilizate in achizitionarea si dezvoltarea abilitatilor pre-braille, dezvoltarea strategiilor eficiente de lectura braille.

Cartea se adreseaza in primul rand profesorilor din scolile pentru deficienti vizuali, precum si studentilor din domeniul psihopedagogiei speciale, psihologiei si pedagogiei. in acelasi timp, cel putin prin unele dintre capitolele sale, lucrarea se adreseaza tuturor acelora care au curiozitatea de a cunoaste specificul receptarii si prelucrarii informatiilor in conditiile lipsei vederii, reusind astfel sa inteleaga in chip adecvat modalitatile prin care persoanele nevazatoare ating performante deosebite in diferite sectoare ale vietii socio-economice si culturale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.