Explorarea personalitatii

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

In sectiunea a doua "Metode si tehnici proiective de investigare a personalitatii" prezentarea principalele probe de investigare se va face structurat pe criteriul de clasificare al acestora enuntat de Lindsey. Termenul de personalitate deriva din latinescul "persona", care in antichitate desemna masca purtata de actori pentru interpretarea unui rol, sau din grecescul prosopon, care insemna "fata"[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Explorarea personalitatii

In sectiunea a doua "Metode si tehnici proiective de investigare a personalitatii" prezentarea principalele probe de investigare se va face structurat pe criteriul de clasificare al acestora enuntat de Lindsey. Termenul de personalitate deriva din latinescul "persona", care in antichitate desemna masca purtata de actori pentru interpretarea unui rol, sau din grecescul prosopon, care insemna "fata".
In Evul Mediu, Boetius considera persoana ca fiind o substanta individuala, de natura rationala sau inteligenta.

C.Wolff definea personalitatea ca fiind "ceea ce conserva memoria sinelui, ceea ce isi aminteste de el ca fiind din totdeauna unul si acelasi".Pentru V.Pavelcu, termenul de persoana indica un Eu, un subiect sau fiinta umana constienta de sine.R.B.Cattell vede personalitatea ca pe o constructie factoriala dinamica, exprimata in modalitatea raspunsurilor la situatii.H.Eysenck, bazat pe analiza factoriala, crede ca personalitatea desemneaza algoritmul de imbinare a indicatorilor energetici, intelectuali si atitudinali la nivelul unui individ dat.

Din cele putine definitii prezentate anterior dificultatea definirii cat mai complete a personalitatii ne apare certa. G.W.Allport, in 1931, gaseste 50 de definitii pentru termenul de personalitate; el vede personalitatea ca fiind organizarea dinamica in interiorul individualitatilor a acelor sisteme psihologice care determina ajustarea lor unica la mediu. Dupa parerea lui, personalitatea rezulta din intersectia structurilor bazale, tipologice si individuale, sub urmatoarele aspecte: personalitatea generala, personalitatea individuala si personalitatea tipica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.