Exploatatia agricola zootehnica - promotor al calitatii produselor alimentare

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 7.44

nivel: Facultate

În producerea de alimente de origine animală ecologice, se pune accent pe modul cum este tratat animalul în mediul său, precum și pe protecția mediului înconjurător. O companie care dorește să proceseze și să ambaleze alimente organice trebuie să depună un dosar formal la autoritățile statale. Operatorul cu inspectorul merg pe teren, se întocmește un raport conform căruia se vor stabili elementele[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Exploatatia agricola zootehnica - promotor al calitatii produselor alimentare

În producerea de alimente de origine animală ecologice, se pune accent pe modul cum este tratat animalul în mediul său, precum și pe protecția mediului înconjurător. O companie care dorește să proceseze și să ambaleze alimente organice trebuie să depună un dosar formal la autoritățile statale. Operatorul cu inspectorul merg pe teren, se întocmește un raport conform căruia se vor stabili elementele de activitate generală și cele specifice companiei.

De exemplu, se va descrie modul în care produsele ecologice se vor păstra separat de produsele convenționale, în ce cantitate și între ce ore se vor procesa și ambala aceste produse. Certificarea ecologică este acordată numai în momentul în care inspectorul de stat are convingerea că acea companie va avea o activitate de producție în sistem ecologic. Autoritățile vizitează compania de câteva ori pe an, ocazie cu care primesc dovezi referitoare la modul cum se asigură producerea alimentelor ecologice. Produsele rezultate sunt etichetate, fiecare dintre ele având un simbol național pentru produse ecologice.

În Danemarca, spre exemplu, principalul produs ecologic este laptele. Unul din patru litri de lapte este ecologic. Acest tip de lapte reprezintă circa 80% din cantitatea de lapte vândută. Dacă la începutul anilor ’90 marea majoritate a produselor ecologice erau vândute de la porțile fermelor și foarte puțin în magazine special amenajate, astăzi peste 85% din produsele ecologice se vând în supermarket-uri.

Cele mai importante motive pentru cumpărarea produselor ecologice sunt siguranța calității și a sănătății. În concordanță cu structura exploatațiilor agricole din Uniunea Europeană și în România va fi necesar ca cea mai mare parte a producției animaliere, destinată pieței de consum, să fie realizată în exploatații zootehnice familiale. Acest tip de exploatație nu poate apărea și nu se poate dezvolta de la sine, ci printr-un proces stimulat, sprijinit și condus.

Dacă administrația de stat poate contribui la apariția exploatațiilor zootehnice familiale, prin pârghiile juridice și economice avute la dispoziție, mediul universitar poate contribui, prin programe de extensie, la dezvoltarea acestora. Luând în considerare și sprijinul limitat acordat producătorilor agricoli, cu mijloace financiare sau materiale, de la bugetul de stat sau din fonduri oferite de organisme internaționale, apare evidentă necesitatea intensificării preocupărilor pentru realizarea și dezvoltarea unor exploatații de dimensiuni viabile, eficiente.

În România, direcția corectă nu poate fi decât spre organizarea de exploatații zootehnice astfel dimensionate încât să permită aplicarea unor tehnologii și managemente performante, obținerea de producții în condiții de maximă eficiență economică. În condițiile socioeconomice de la noi, creșterea animalelor în condiții de performanță, competitivitate și profitabilitate trebuie să se bazeze pe exploatația familială, în care fermierul exploatează direct, singur sau împreună cu membrii familiei sale, întregul efectiv de animale și suprafața de teren aferentă.

În exploatația zootehnică familială, fermierul trebuie să aibă cunoștințe de tehnologie (alimentația, reproducție, selecție, construcții, mașini și instalații, zooigienă ș.a.), de management și marketing, pe care trebuie să și le împrospăteze permanent, în scopul practicării unor activități complexe, performante și profitabile.
Creșterea animalelor, domeniu foarte important al agriculturii, va trebui să devină în scurt timp o imensă avuție națională.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.