Experimentul sociologic

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.58

nivel: Liceu

Atat variabilele independente cat si variabilele dependente se supun unor conexiuni complexe; ele sunt dependente sau/si independente, isi pot schimba functia doar in raport de planul cercetatorului.
Exemplu: (x) gradul de receptare a emisiunilor culturale TV este o variabila (y) daca-l raportam la alte variabile cum ar fi: accesibilitatea (x1); varsta (x2); scoala (x3) etc; dar daca-l rapo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Experimentul sociologic

Atat variabilele independente cat si variabilele dependente se supun unor conexiuni complexe; ele sunt dependente sau/si independente, isi pot schimba functia doar in raport de planul cercetatorului.
Exemplu: (x) gradul de receptare a emisiunilor culturale TV este o variabila (y) daca-l raportam la alte variabile cum ar fi: accesibilitatea (x1); varsta (x2); scoala (x3) etc; dar daca-l raportam la gusturile si preferintele culturale (y1) atunci "gradul de receptare" poate deveni variabila independenta (x1).

b. Variabile exterioare controlate intr-un experiment, in afara factorilor care-si modifica parametri, exista o serie de alti factori exteriori intre variabilele explanatorii, care sunt mentinuti constanti, deci sunt CONTROLATI. Acestea sunt variabile EXTERIOARE CONTROLATE. Mentionam faptul ca numarul variabilelor exterioare controlate este mare.

De exemplu: daca am studia (experimental) modul in care coeziunea grupului (variabila independenta - x1) influenteaza starea de sanatate mentala a indivizilor (variabila dependenta - y1), o serie de factori legati de conditiile de viata si de munca ale indivizilor cuprinsi in experiment ar trebui sa ramana constanti (programul zilnic, regimul alimentar, regimul de odihna, programul de munca etc.).

c. Variabile exterioare necontrolate, data fiind multitudinea factorilor exteriori, sociologul lasa necontrolati o serie de factori mai greu de mentinut constanti, datorita complexitatii, a mijloacelor tehnice, uneori rudimentare, din considerente materiale sau deontologice.d. Variabile exterioare necontrolate care dau erori randomizate

La acestea, influenta in experiment se anuleaza reciproc (RANDOM = engl., aleator, intamplator).RANDOMIZATION este o tehnica, procedeu statistic prin care se controleaza sursele de variatie din exterior a rezultatelor in studiile experimentale. Prin RANDOMIZARE cercetatorul se asigura ca toti subiectii, factorii, evenimentele, au aceleasi sanse de aparitie in conditiile experimentale date.

2.2. Grupul experimental este un concept ce semnifica ansamblul persoanelor asupra carora actioneaza variabila independenta introdusa de cercetator. Grupul de control serveste pentru compararea efectelor introducerii variabilei independente la grupul experimental (este un grup martor, asupra caruia nu actioneaza variabila independenta).
In metodologia experimentului termenul de GRUP are alta semnificatie decat cea psihologica.

Foarte adesea, subiectul din grupul de control rezolva sarcinile experimentului in mod individual, nu interactioneaza.
Pentru termenul de grup experimental si de control, mai adecvat decat sensul psihosociologic este semnificatia statistica, gruparea dupa anumite caracteristici a populatiei. 2.3. Momentul experimental este un alt concept de baza in sistemul explicativ al metodei experimentale. In mod obisnuit, sunt luate in consideratie momentele "t1" si "t2" ale experimentului, adica momentele in care se masoara variabilele dependente, inaintea si dupa introducerea variabilei indepndente.

Profesorul Achim Mihu atrage atentia asupra momentului "tn", adica: e perioada de timp in care grupul experimental este pregatit pentru a i se introduce variabila independenta x.1 Observatia este intermediata, doarece intr-un experiment sociologic variabila independenta (x) nu se introduce instantaneu: grupul experimental este pregatit sa participe la experiment (i se cere acordul, este pus in conditii speciale etc.). Experimentele lui Elton Mayo, in ateliere, etapa "test-room" - sala de observare a montajului de relee, constituie un concludent argument privind semnificatia momentului "tn".

2.4. Situatia experimentala cuprinde ansamblul persoanelor (cercetatori, personal ajutator subiecti de experiment), al obiectelor (aparatura de producere a stimulilor, de inregistrare a reactiilor etc.) precum si conditiilor concrete in care se desfasoara experimentul. Situatiile experimentale pot fi: naturale sau de laborator (create de cercetator). In ambele situatii se cere avut in vedere ca elementele constituiente ale situatiei experimentale interactioneaza, facilitand sau, dimpotriva, ingreunand actiunea variabilei independente.

Astfel de factori, prezenti la inceputul experimentului, actionand asupra variabilei dependente (de fapt, variabile externe necontrolate) sunt numiti factori paraleli. Spre deosebire de ei, unii factori actioneaza numai in momentul in care se introduce variabila independenta. Acestia sunt factori catalitici.Evident, pe parcursul desfasurarii experimentului situatia experimentala se schimba, motiv pentru care se cere urmarita interactiunea factorilor si elementelor pe tot parcursul desfasurarii experimentului.

De asemenea, atunci cand se prezinta experimentul este necesar sa fie folosite materiale intuitive, grafice (schite sau fotografii) ale situatiei experimentale in diferitele etape pe care le parcurge.
Aceasta inseamna a cunoaste fiecare moment experimental dar si situatia experimentala pe faze si intr-o conceptie dinamica, in care actiunea factorilor este alerta si in care "motorul" cinetic al desfasurarii experimentului consta in dinamica interactiunii dintre reactiile de raspuns (variabile dependente) sub impactul modificator, transformator al variabilelor independente introduse in sistemul experimental al grupului sau colectivitatii respective.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.