Existenta echilibrului economic si comportamentul firmei

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Pentru alte tipuri de bunuri, poate exista cel putin un echilibru (posibil echilibru multiplu) sau sa lipseasca punctul de echilibru (curbele cererii si ofertei nu se intersecteaza).
Problema care apare in mod natural ,dupa ce se stabileste existenta unui echilibru intr-o economie ,este aceea a conditiilor in care acesta este unic.Unicitatea echilibrului este import[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Existenta echilibrului economic si comportamentul firmei

Pentru alte tipuri de bunuri, poate exista cel putin un echilibru (posibil echilibru multiplu) sau sa lipseasca punctul de echilibru (curbele cererii si ofertei nu se intersecteaza).
Problema care apare in mod natural ,dupa ce se stabileste existenta unui echilibru intr-o economie ,este aceea a conditiilor in care acesta este unic.Unicitatea echilibrului este importanta atat ca problema de sine statatoare ,in compararea diferitelor echilibre, precum si in analiza in dinamica a diferitelor sisteme.

Singur, conceptul de echilibru este nesatisfacator, chiar daca se arata ca el este unic ,daca nu se poate specifica un proces de ajustare cu ajutorul caruia sa poata fi obtinut.
Walras este primul care formuleaza ideea unui astfel de proces ,pe care il numeste "TATONEMENT" .El va studia, in esenta, stabilitatea echilibrului ,considerand un sistem de n piete si presupunand ca , pe anumite piete, cererea poate difere de oferta. Dupa ce ordoneaza pietele , printr-o ajustare convenabila a pretului pe prima piata , obtine o egalizare a cererii cu oferta .

Modificarea pretului pe acesta prima piata va atrage dupa sine modificari ale cererii si ofertei si pe celelalte piete. Procedand in acest fel , in final se ajunge la o conditie de echilibru pe ultima piata. Dupa mai multe ajustari , pietele sunt mai aproape de echilibru decat in faza initiala. Astfel, cu cat solutia este mai aproape de solutia de echilibru , cu atat sistemul este mai stabil.

O analiza riguroasa a stabilitatii in contextul echilibrului general este datorata lui Hicks(1939) , iar formularea dinamica a conceptului ii apartine lui Samuelson . El presupune ca preturile sunt proportionale cu cererea excedentara a produsului respectiv ,alcatuind un sistem de ecuetii diferentiale in raport cu care stabilitatea se va defini astfel : daca orice traiectorie a sistemului (relativ de aproape de echilibru) converge catre acesta ,atunci sistemul este stabil.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.