Exista un sens al istoriei

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.97

nivel: Facultate

De aceea este practic imposibil sa-i comentezi istoria fara a discuta in acelasi timp problemele fundamentale ale societatii, ale politicii si ale moralei. Iar o asemeiiea discutie contine totdeauna, fie ca recunoaste sau nu acest lucru un puternic element personal. Aceasta nu inseamna ca o parte considerabila din ceea ce se spune in carte n-ar avea decit valoarea unei simple opinii; in putinele c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Exista un sens al istoriei

De aceea este practic imposibil sa-i comentezi istoria fara a discuta in acelasi timp problemele fundamentale ale societatii, ale politicii si ale moralei. Iar o asemeiiea discutie contine totdeauna, fie ca recunoaste sau nu acest lucru un puternic element personal. Aceasta nu inseamna ca o parte considerabila din ceea ce se spune in carte n-ar avea decit valoarea unei simple opinii; in putinele cazuri in care am explicai propunerile sau deciziile mele personale in chestiuni morale sau politice, am precizat de fiecare data cu claritate caracterul personal al propunerii sau deciziei respective. Doar in alegerea problematicii tratat- s-a manifestat preferinta personala intr-o masura mult mai mare decit s-ar fi intimplat, sa zicem, in cazul unui tratat stiintific.

Intr-un fel, totusi, aceasta deosebire este si ea una de grad. Nici chiar o stiint nu este doar un "corp de fapte". Ea este, cel putin, o colectie, si ca atare dependenta de interesele celui ce a cules respecAZtivele fapte, adica de un punct de vedere. in stiinta acest punct de vedere este de obicei determinat de o teorie stiintifica; selectam,adica, din varietatea infinita a faptelor si din varietatea infinita a aspectelor pe care acestea le infatiseaza, acele fapte si acele aspecte care sint interesante din pricina legaturii lor cu o teorie stiintifica mai mult sau mai putin preconceputa.

O anume scoala de filozofi ai metodei stiintifice1 au tras din consideratii de genul acestora concluzia ca stiinta totdeauna rationeaza circular si ca "ne aflam in situatia ciinelui ce alearga ca sa apuce propria sa coada", cum se exprima Eddington, deoarece nu putem scoate din experienta noastra factuala decit ceea ce am pus noi insine in ea, sub forma teoriilor noastre.

Acest rationament nu sta totusi in picioare. Desi este, in general, perfect adevarat ca nu selectam decit fapte care au relevanta fata de o teorie preconceputa, nu este adevarat ca selectam numai fapte care confirma teoria si, asa-zicind, o repeta; metoda stiintei consta mai degraba in cautarea de fapte ce ar putea sa infirme teoria. Aceasta este ceea ce numim testarea unei teorii -- spre a vedea daca nu putem descoperi vreun neajuns in ea. Dar desi culegerea faptelor se efectueaza finind cont de teorie si faptele o confirma pe aceasta atita timp cit ea rezista testelor, faptele reprezinta mai mult decit un fel de simpla repetare a unei teorii preconcepute.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.