Exista reteta fericirii

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.88

nivel: Liceu

Il investim pe celalalt cu atribute care sunt mai mult reflectia personalitatii noastre decat a lui. Suna cinic, dar iluzia trebuie mentinuta prin distanta, prin mister. Nu ne putem descoperi de la inceput in fata celuilalt, nu putem sa ne deschidem total in fata celuilalt, pentru ca ii vom rapi nevoia acuta de a ne descoperi iar si iar. Desi sunt de acord ca o anumita distanta si o urma de indoia[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Exista reteta fericirii

Il investim pe celalalt cu atribute care sunt mai mult reflectia personalitatii noastre decat a lui. Suna cinic, dar iluzia trebuie mentinuta prin distanta, prin mister. Nu ne putem descoperi de la inceput in fata celuilalt, nu putem sa ne deschidem total in fata celuilalt, pentru ca ii vom rapi nevoia acuta de a ne descoperi iar si iar. Desi sunt de acord ca o anumita distanta si o urma de indoiala trebuie pastrate, consider ca toate actiunile noastre trebuie sa aiba o masura. Jocul de-a indiferenta poate avea rezultate dezastruoase daca iubirea si indoiala nu sunt dozate corect.

Orice relatie completa trece prin trei stadii principale. La inceput avem perioada aceea de indragosteala cand indoiala joaca un rol important. Astfel o "incurajezi" pe partenera sa isi doreasca sa te cucereasca. Oricat de trivial ar suna, prin usoara indiferenta ii arati ca merita sa se straduiasca sa te aiba. Si cu cat este mai dificil sa obtii ceva cu atat satisfactia este mai mare dupa. Imi vine in minte acum un citat din Camil Petrescu. Nu pot sa il reproduc exact, pentru ca l-am... uitat.

Ideea era ca uneori cand lupti mult pentru a obtine ceva, atunci cand in cele din urma reusesti sa il obtii, satisfactia nu mai apare. Ai investit mult prea mult, efortul te-a secatuit de puterea de a te bucura de recompensa. Indiferenta prelungita la nesfarsit poate face lupta sa para inutila, iar interesul se poate sa dispara. Indiferenta mentinuta mult timp poate conduce la prelungirea starii de frumoasa beatitudine, in final conducand fie la despartire, fie la obsesie. Cand ne indragostim suferim de o dulce nebunie. Ceea ce simtim, ceea ce se petrece in sufletul nostru se aseamana cu simptomele unei boli psihice.

O colega in care aveam foarte mare incredere si care parea a fi stapana pe orice situatie se afla acum intr-un ospiciu. Inainte de a il cunoaste pe "ales" era genul de manager despre care stiai ca are intotdeauna totul sub control. O admiram pentru personalitatea sa puternica si pentru aptitudinile sale excelente de comunicare si negociere. Era extraordinara, o adevarata profesionista pana cand s-a indragostit. El s-a jucat cu indiferenta. Ea a incercat sa il cucereasca total. A pus totul la bataie pentru cel mai important contract al vietii ei. Suspecta ca o insala.

Nu era sigura si nu cauta dovezi care sa ii confirme banuielile. Probabil o incita ideea ca nu reuseste sa il aiba in intregime. In final, a descoperit ca el intr-adevar o insela. Nu l-a gonit, l-a dorit in continuare, pentru ca nu se putea multumi cu jumatati de masura. Nu l-a avut, pentru ca el a decis sa plece. Acum ea este o... carpa. Nu o mai recunosti, are privirea pierduta. Incepuse sa se schimbe inca de la inceputul relatiei sale cu "alesul". Apogeul a fost insa atins imediat dupa despartire cand a fost silita sa se interneze intr-un ospiciu.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.