Exista o stiinta pierduta

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Cand si mai ales de ce s-a schimbat atat de radical raportul intre materie si antimaterie? Unde se afla astazi cea mai mare parte din materia si energia Cosmosului? Cum si cand se va sfarsi "totul"? Unde se afla - daca exista (!) - punctele de trecere, de comunicare, spre alte universuri? Dar restul dimensiunilor? Si, mai ales, poate, ce a fost inainte de "momentul zero", fie ca-l numim "Big Bang"[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Exista o stiinta pierduta

Cand si mai ales de ce s-a schimbat atat de radical raportul intre materie si antimaterie? Unde se afla astazi cea mai mare parte din materia si energia Cosmosului? Cum si cand se va sfarsi "totul"? Unde se afla - daca exista (!) - punctele de trecere, de comunicare, spre alte universuri? Dar restul dimensiunilor? Si, mai ales, poate, ce a fost inainte de "momentul zero", fie ca-l numim "Big Bang", fie ca ii dam orice alt nume?

Ei bine, pe aceasta axa a timpului a carei lungime este de 15 miliarde de ani, ultima treime (de pana acum) este ocupata de un eveniment cosmic de o importanta cu totul speciala pentru noi, cei ce gandim asupra acestor lucruri si poate ca tocmai pentru ele existam: a aparut Sistemul Solar, inclusiv Pamantul, pe care, acum aproape 4 miliarde de ani, s-a produs fenomenul pe care il numim viata.

Daca istoria intregii evolutiei biologice (de acum aproape 4 miliarde de ani) ar fi comprimata in doar cele 24 de ore ale unei zile de-ale noastre, omul, din momentul aparitiei sale (de la celebra Lucy, de exemplu), se gaseste numai undeva in ultimul minut si jumatate! Astfel, pe de o parte, este cu siguranta impresionant ca omul a reusit sa ajunga sa cunoasca, sa stie, pur si simplu, atat de multe despre... celelalte 23 de ore si 58 de minute ale "zilei vietii pe Terra", si chiar inainte de ea.

Dar, pe de alta parte, tot el, omul, a ajuns astazi la nivelul de cunoastere care sa-l faca sa-si dea seama si de ceea ce nu stie, de "zonele albe", de faptul ca evolutia tehnologica, informationala si de putere de rationament a speciei noastre nu doar ca poate completa in modul cel mai spectaculos aceste zone albe, dar ne poate oferi surprize de proportii inca nebanuite. Din acesti 4 milioane de ani am ales totusi sa vi-i prezint in dosarul dedicat de revista noastra istoriei antice, doar pe ultimii 600.000. Pentru ca atunci are loc un alt fenomen care marcheaza poate chiar mai mult decat ne putem noi imagina acum, nu doar istoria noastra actuala, ci insusi modul nostru de a gandi si de a fi:

2. Glaciatiunile "moderne"
(Nota importanta: intreaga cronologie pe care o prezint fiind situata exclusiv inainte de Christos, nu am mai mentionat i.Hr. la fiecare an. Cand exista exceptii sau sunt necesare accentuari ale unor ani sau perioade, acestea sunt precizate)

600000 - Aproximativ la aceasta data are loc prima dintre ele. Cand masa de gheata care acopera suprafata Pamantului isi atinge maximumul, nivelul marilor scade cu aproape 100 m. Uneori s-a pus totusi intrebarea de unde putea exista atata apa pentru a se forma o calota la Polul Nord, de exemplu, cu o grosime de 6.000 m.

500000 - Fosile umane cu aceasta vechime sunt descoperite in Germania (Homo Heidelbergensis, 1907) si Marea Britanie (Boxgrove). Tot din aceasta perioada dateaza si strania "geoda din Coso" (Olancha, California), un obiect din metal si portelan, cu o structura metalica neobisnuita pentru o asemenea data.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.