Exista Dumnezeu

3x puncte

categorie: Religie

nota: 9.34

nivel: Gimnaziu

3. Există Dumnezeu? „Întâmplarea” sau „cauzele naturale” nu pot explica în mod credibil toate aceste lucruri extraordinare.

Dacă nu credem că există Dumnezeu, atunci nu ne rămâne decât să credem alternativa: că tot ceea ce există în jurul nostru a apărut la întâmplare, din cauze naturale. Dacă cineva ar juca zaruri, ce șanse ar avea să dea doi de șase? Destul[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Exista Dumnezeu

3. Există Dumnezeu? „Întâmplarea” sau „cauzele naturale” nu pot explica în mod credibil toate aceste lucruri extraordinare.

Dacă nu credem că există Dumnezeu, atunci nu ne rămâne decât să credem alternativa: că tot ceea ce există în jurul nostru a apărut la întâmplare, din cauze naturale. Dacă cineva ar juca zaruri, ce șanse ar avea să dea doi de șase? Destul de mare, nu-i așa?! Dar care ar fi probabilitatea ca pe niște zaruri albe-albe să apară acele puncte negre? Ceea ce a încercat să dovedească Pasteur cu secole în urmă este confirmat acum de știință: viața nu poate apărea din ne-viață. Atunci de unde a apărut viața umană, animală și vegetală?

Și încă ceva: „cauzele naturale” nu pot explica de ce există un volum atât de mare de informații foarte exacte în ADN-ul uman. Celui care respinge ipoteza existenței lui Dumnezeu nu-i mai rămâne să creadă decât că tot ceea ce există a apărut la întâmplare - fără nici o cauză, fără nici un plan, pur și simplu, la noroc. Dar este o ofensă pentru rațiune să vezi un plan foarte complex și să consideri că a apărut la noroc.
4. Exista Dumnezeu? Pentru a putea afirma cu siguranță că nu există Dumnezeu, trebuie să ignori complet pasiunea unui număr enorm de mare de persoane care sunt convinse că există Dumnezeu.

Nu vreau să spun că un lucru este neapărat adevărat dacă un număr suficient de mare de oameni îl crede. În știință, de pildă, s-au descoperit despre univers adevăruri noi care au desființat concluziile anterioare. Dar pe măsură ce știința a progresat, nici o nouă descoperire științifică nu a infirmat probabilitatea ca o minte inteligentă să fi conceput toate aceste lucruri. Ba chiar, cu cât se fac mai multe descoperiri despre viața umană și despre univers, cu atât descoperim că acestea sunt mai complexe și mai exact concepute. Noile dovezi nu numai că nu ne îndepărtează de Dumnezeu, ci indică cu și mai mare precizie spre o sursă inteligentă care a creat totul. Oricum, dovezile obiective nu sunt totul.

Mai este o chestiune mult mai vastă. De-a lungul istoriei miliarde de oameni de pe tot globul și-au confirmat convingerile ferme despre existența lui Dumnezeu - concluzii la care au ajuns în urma unei relații personale, subiective, cu Dumnezeu. Și în zilele noastre milioane de oameni pot relata amănunțit despre viața lor cu Dumnezeu. Ei ne-ar arăta răspunsurile primite la rugăciunile lor, modul clar și minunat prin care Dumnezeu le-a împlinit nevoile și i-a călăuzit în luarea unor decizii personale importante. Ne-ar putea descrie în detaliu nu numai propriile convingeri, ci și cum a acționat Dumnezeu în viața lor. Mulți oameni sunt siguri că există Dumnezeu, că este iubitor și că li s-a dovedit credincios. Dacă încă ești sceptic, poți spune totuși cu certitudine: „Eu am dreptate absolută, iar ei se înșală în ce-L privește pe Dumnezeu”?
5. Există Dumnezeu? Știm că există fiindcă în mod constant caută să ne atragă la El.

Pe vremuri nu credeam în existența lui Dumnezeu. Și nu știu cum se face că, precum toți ceilalți atei, eram foarte deranjată de faptul că unii credeau totuși în El. Ce se întâmplă cu ateii... de folosesc atât de mult timp, atenție și energie, căutând să combată ceva ce ei nici nu cred că există?! Ce ne determină să facem asta? Când eram atee, îmi închipuiam că o fac fiindcă îmi pasă de acei sărmani oameni naivi... că o fac pentru a-i ajuta să-și dea seama că își pun nădejdea în ce nu trebuie. Ca să fiu sinceră, mai aveam încă un motiv. Când îi provocam la întrebări pe cei ce credeau în Dumnezeu, eram în adâncul meu curioasă să văd dacă mă pot convinge că au dreptate. Căutam să fac acest lucru în parte și deoarece doream să mă eliberez de „enigma Dumnezeu”. Dacă le puteam dovedi în mod convingător că greșesc, atunci îmi puteam lua gândul de la subiectul acesta și-mi puteam vedea de viața mea.

-Nu mi-am dat seama însă care era adevaratul motiv pentru care eram atât de măcinată de subiectul „Dumnezeu”... fiindcă Dumnezeu Insuși îl aducea la lumină. Am ajuns să înțeleg însă că Dumnezeu vrea să fie cunoscut. Ne-a creat pentru ca să-L cunoaștem. Ne-a înconjurat cu dovezi ale existenței Sale și ne pune chiar sub ochi această chestiune a existenței Sale. Parcă nu puteam să nu mă gândesc la posibilitatea existenței lui Dumnezeu. De fapt, chiar în ziua când m-am hotărât să recunosc că Dumnezeu există, mi-am început rugăciunea astfel: „OK, ai câștigat!” Poate că motivul subtil pentru care ateii sunt deranjați de cei care cred în Dumnezeu este că Dumnezeu este Cel care nu îi lasă în pace.

Nu sunt singura care a trecut prin așa ceva. Filosoful Malcolm Muggeridge scria: „Aveam impresia că într-un fel sau altul, în îndelungile mele căutări, eu eram cel urmărit.” C. S. Lewis își amintea: „...noapte de noapte, ori de câte ori îmi luam gândul de la munca mea, chiar și pentru o clipă, simțeam apropierea constantă, neostoită, a Aceluia pe care, îți spun sincer, nu-mi doream să-L cunosc. În cele din urmă, am avut parte tocmai de acel lucru de care mă temusem îngrozitor. Am cedat și am recunoscut că Dumnezeu este Dumnezeu, am îngenuncheat și m-am rugat; cred că în clipa aceea nu exista în toată Anglia un păcătos întors la credință, care să fie mai nefericit și mai reticent ca mine.”

Dupa aceea Lewis a scris o carte intitulată „Surprised by Joy”, ca urmare a faptului că L-a cunoscut pe Dumnezeu. Nici eu nu aveam nici un fel de așteptări... în afară de aceea de a fi cinstită și de a recunoaște pe drept existența lui Dumnezeu. Cu toate acestea, de-a lungul lunilor care au urmat momentului recunoașterii lui Dumnezeu, am devenit tot mai uimită de dragostea Sa pentru mine.
6. Există Dumnezeu? Spre deosebire de celelalte revelații ale lui Dumnezeu, Isus Hristos este imaginea cea mai evidentă și mai directă a lui Dumnezeu.

De ce Isus? Analizează puțin toate religiile majore ale lumii și vei vedea că Buddha, Mahomed, Confucius și Moise s-au considerat toți învățători sau profeți. Niciunul dintre ei nu a pretins vreodată ca ar fi egal cu Dumnezeu. Dar, în mod surprinzător, Iisus Hristos a susținut că este egal cu Dumnezeu. Aceasta Îl deosebește pe Iisus de toți ceilalți. El a spus că Dumnezeu există și chiar acum vă uitați la El. Când vorbea despre Tatăl Său din ceruri, nu vorbea despre cineva separat de El, ci despre cineva cu care era într-o unitate extrem de strânsă, necunoscută oamenilor. Iisus a spus că cine L-a văzut pe El L-a văzut pe Tatăl și că cine crede în El crede în Tatăl.

El a spus: „Eu sunt Lumina lumii; cine Mă urmează pe Mine, nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieții.”8 El a susținut că are calități pe care le are doar Dumnezeu: de a le ierta păcatele oamenilor, de a-i elibera de obiceiurile păcătoase, de a le da o viață bogată și viață veșnică în ceruri. Spre deosebire de alți învățători, care îi determinau pe oameni să se concentreze asupra cuvintelor lor, Iisus îi conduce pe oameni spre Sine. El n-a spus: „Urmați cuvintele Mele și veți găsi adevărul.” Ci: „Eu sunt Calea, Adevărul și Viața. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine.”9

Ce probe a adus Iisus Hristos pentru a dovedi că este Dumnezeu? A făcut ceea ce oamenii nu pot face. A făcut minuni. A vindecat pe bolnavi... orbi, șchiopi, surzi; chiar a înviat și doi oameni din morți. A dovedit că are putere asupra lucrurilor... a înmulțit mâncarea într-atât încât au putut mânca pe săturate câteva mii de oameni. A făcut minuni și în ce privește natura... a mers pe lac, a poruncit unei furtuni puternice să înceteze. Oamenii de pretutindeni mergeau după El fiindcă le îndeplinea nevoile și făcea minuni. El a spus oamenilor că dacă nu vor să creadă ceea ce le spune, ar trebui să creadă în El măcar fiindcă văd minunile pe care le face.

Iisus Hristos ne-a arătat că Dumnezeu este blând, plin de dragoste, conștient de egoismul și de defectele noastre și că totuși... Își dorește din suflet o relație cu noi. Hristos ne-a revelat că, deși Dumnezeu consideră că suntem păcătoși și că merităm să fim pedepsiți, totuși dragostea Sa pentru noi a biruit, făcându-L să Se gândească la un alt plan pentru scăparea noastră. Dumnezeu însuși a luat chip de om și a primit în locul nostru pedeapsa pentru păcatele noastre. Ți se pare ridicol sau absurd? Poate... dar cunosc mulți tați care, dacă ar fi posibil, ar face bucuroși schimb de locuri cu copilul lor aflat pe patul de spital, din cauza cancerului. Biblia spune că motivul pentru care îl putem iubi pe Dumnezeu este că... El ne-a iubit mai întâi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.