Exercitiul fizic si sedentarismul

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.95

nivel: Liceu

Hipertensiunea arteriala e o boala cu larga raspandire in toata lumea. Studiile au aratat ca atat femeile cat si barbatii inactivi din punct de vedere fizic manifesta un risc marit de a contacta in anii urmatori boala hipertensiva, comparativ cu persoanele active.
Spre exemplu, cei mai putin activi au inregistrat un risc cu 30% mai mare raportat la cei mai activi. Putem deduce ca gradul de [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Exercitiul fizic si sedentarismul

Hipertensiunea arteriala e o boala cu larga raspandire in toata lumea. Studiile au aratat ca atat femeile cat si barbatii inactivi din punct de vedere fizic manifesta un risc marit de a contacta in anii urmatori boala hipertensiva, comparativ cu persoanele active.
Spre exemplu, cei mai putin activi au inregistrat un risc cu 30% mai mare raportat la cei mai activi. Putem deduce ca gradul de protectie fata de boala hipertensiva creste proportional cu gradul de implicare in activitati fizice constante.Astfel de studii au aratat ca un program consecvent de exercitii fizice cu caracter aerob ajuta la scaderea valorilor tensionale la bolnavii hipertensivi.

Activitatea fizica si bolile canceroase
Cercetatorii au pus in evidenta cel putin o forma de boala canceroasa, si anume cancerul de colon, in privinta caruia exista argumente cum ca activitate fizica ofera un anumit grad de protectie. Se presupune ca antrenamentul bazat pe exercitii fizice complexe(alergare, gimnastica, exercitii cu greutati) ar avea efecte pozitive datorita accelerarii tranzitului in intestinul gros, adica reducerea duratei de contact, dintre mucoasa colonului si substantele potential carcinogene prezente in lumenul intestinal.

Exercitiul fizic si diabetul zaharat
Exista argumente care sprijina ideea unei asocieri intre inactivitatea fizica si diabetul zaharat de tip II(noninsulinodependent). S-a observat de multa vreme ca incidenta diabetului zaharat e mai mare in zonele urbane decat in cele rurale, unde activitate fizica intensa e caracteristica modului de viata. Specialistii considera ca tratamentul diabetului zaharat trebuie sa includa, pe langa regimul alimentar si medicamentos, un regim adecvat din punct de vedere al activitatii fizice sportive. Regimul alimentar si activitatea bazata pe exercitii fizice au eficacitate maxima in echilibrarea valorilor glicemiei la pacienti in stadiul incipient al bolii.

Se pune intrebarea in ce masura activitatea sportiva intensa(sportul competitional) favorizeaza o anumita uzura a cartilajelor articulare sau riscul de aparitie al artrozelor.Aceste aspecte au fost studiate iar concluziile sunt in favoarea practicarii, cat mai mult a exercitiilor la toate varstele. Exista un oarecare risc de aparitie a osteoartrozei la atletii de mare performanta(in special atletii saritori, cu o activitate desfasurata pe parcursul a multor ani), dar pentru persoanele care practica mersul, alergarea de durata pe teren plat, sariturile simple, cu caracter formativ si de intretinere, nu exista motive de ingrijorare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.