Exemplu productivitate

1x punct

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Principalele masuri pentru cresterea productivitatii muncii sunt:
- o mai buna utilizare a fondului de timp pe salariat;
- o mai buna organizare a muncii;
- sporirea gradului de calificare a angajatilor;
dezvoltarea unei politici de motivare a salariatilor etc.

Cresterea vanzarilor medii zilnice cu 1.000 mii lei (+ 14,29%) comparativ cu nivelul planificat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Exemplu productivitate

Principalele masuri pentru cresterea productivitatii muncii sunt:
- o mai buna utilizare a fondului de timp pe salariat;
- o mai buna organizare a muncii;
- sporirea gradului de calificare a angajatilor;
dezvoltarea unei politici de motivare a salariatilor etc.

Cresterea vanzarilor medii zilnice cu 1.000 mii lei (+ 14,29%) comparativ cu nivelul planificat a generat, in conditiile mentinerii constante a duratei unei rotatii, o majorare a stocului mediu cu 19.500 mii lei. Din punct de vedere economic, situatia se apreciaza ca fiind normala deoarece orice crestere a volumului de activitate (a vanzarilor) antreneaza si o majorare a stocurilor pentru acoperirea necesarului, astfel incat sa nu apara intreruperi in activitate, ca efect al epuizarii stocurilor existente.

In practica economica, se apreciaza ca o societate opereaza in conditii de eficienta atunci cand ritmul de crestere a cifrei de afaceri devanseaza (sau se mentine cel mult egal) ritmul de crestere a stocurilor. Conditia de eficienta este: . In caz contrar, exista riscul cresterii stocurilor finale si al transformarii acestora in lent vandabile sau nevandabile.

Modificarea structurii vanzarilor de marfuri, in sensul cresterii ponderii sectorului alimentar (de la 70% la 80%), la care viteza de rotatie in perioada initiala (15 zile) a fost mai accelerata decat cea medie pe intreprindere, a determinat in mod justificat o reducere a stocurilor medii cu 12.000 mii lei. Influenta, asupra stocului mediu, a structurii vanzarilor pe sectoare de activitate se apreciaza ca fiind normala, indiferent de sensul influentei, atunci cand modificarile sunt datorate exclusiv cererii. Pentru evitarea cresterii stocurilor si a imobilizarilor de resurse financiare in marfuri, orice societate trebuie sa produca si sa comercializeze acele sortimente pentru care exista cerere pe piata.

Din datele prezentate se constata ca viteza de circulatie a marfurilor in sectorul alimentar, care detine 80% din totalul vanzarilor, se accelereaza cu o zi, insa incetinirea la sectorul nealimentar este mult mai pronuntata, respectiv cinci zile. De aici rezulta ca stocul mediu de marfuri a crescut datorita sectorului nealimentar, la care aprovizionarea cu marfuri nu s-a realizat cel mai probabil in conformitate cu cererea de pe piata.

Astfel se explica si diminuarea vanzarilor zilnice comparativ cu baza de raportare si incetinirea vitezei de rotatie. La acest sector de activitate au fost receptionate unele marfuri pentru care cererea este limitata sau viteza de rotatie este mult mai lenta comparativ cu media sectoriala, ceea ce face sa se incetineasca si la nivelul intregului sector.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.