Exemplifica trasaturile speciei dramatice comedia, prin referire la o opera literara studiata

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.92

nivel: Liceu

Principalele modalitati artistice de realizare a comicului sunt ironia, satira si sarcasmul, folosite pentru a crea ridicolul sau grotescul, atat in ilustrarea aspectelor imorale ce se petrec in societate, cat si a caracterelor umane cu defecte morale.
Formele de manifestare a comicului sunt foarte variate: comicul de situatie, comicul de caracter, comicul de limbaj, comicul de nume etc. DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Exemplifica trasaturile speciei dramatice comedia, prin referire la o opera literara studiata

Principalele modalitati artistice de realizare a comicului sunt ironia, satira si sarcasmul, folosite pentru a crea ridicolul sau grotescul, atat in ilustrarea aspectelor imorale ce se petrec in societate, cat si a caracterelor umane cu defecte morale.
Formele de manifestare a comicului sunt foarte variate: comicul de situatie, comicul de caracter, comicul de limbaj, comicul de nume etc.
Argumente pentru includerea operei "O scrisoare pierduta" in specia dramatica comedia:

Principalul mijloc artistic folosit este comicul, iar acesta are un rol moralizator, are ca scop indreptarea tarelor morale umane prin ras.
Sursele comicului in comedia "O scrisoare pierduta" Comicul de caracter contureaza personaje ridicole prin trasaturi negative, tare morale, starnind rasul cu scop moralizator. I.L. Caragiale creeaza tipologii de personaje, dominate de trasaturi morale negative:
Agamemnon Dandanache acumuleaza toate trasaturile negative ale celorlalte personaje: parvenitismul, demagogia, prostia, incultura, perfidia, ramolismentul.

Comicul de nume are menirea de a sugera o trasatura dominanta de personalitate, sau chiar un intreg caracter.Zaharia Trahanache ("trahana" inseamna "coca moale") este usor modelat de superiorii sai;
Ghita Pristanda (pristandaua e un joc popular, ce se danseaza dupa reguli prestabilite, intr-o parte si in alta, conform strigaturilor si comenzilor unui conducator de joc) e servil si umil fata de sefi;
Nae Catavencu (cataveica = haina cu doua fete; cata = mahalagioaica) este ipocrit si demagog;

Farfuridi si Branzovenescu alcatuiesc un cuplu de imbecilitate, dependenti unul de altul, fiindu-si numai unul altuia de folos;
Agamemnon Dandanache (dandana = incurcatura, belea, bucluc) construieste o adevarata strategie a santajului, creand o multime de incurcaturi; Comicul de limbaj este o modalitate de a scoate in evidenta incultura si incoerenta personajelor. El se defineste prin cateva particularitati, si anume:

Greselile de vocabular se produc din cauza deformarii cuvintelor, mai ales a neologismelor, fie din lipsa de instructie, fie din mimetism:
pronuntie gresita ("famelie", "renumeratie", "plebicist", "andrisant", "bampir") etimologie gresita ("capitalisti" pentru locuitorii Capitalei, "scrofulos" pentru scrupulos)
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.