Exemple de utilizare a statisticii la prelucrarea masuratorilor geodezice

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Intr-o retea de nivelment trigonometric geodezic a fost determinat, impreuna cu alti parametri, coeficientul de refractie notat y.
Este important de stabilit daca se poate afirma, cu o anumita siguranta statistica, daca valoarea acestui coeficient este demna de incredere.
Se presupune ca reteaua geodezica contine n = 76 masuratori si u = 51 parametri. Prin urmare, numarul gradelor d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Exemple de utilizare a statisticii la prelucrarea masuratorilor geodezice

Intr-o retea de nivelment trigonometric geodezic a fost determinat, impreuna cu alti parametri, coeficientul de refractie notat y.
Este important de stabilit daca se poate afirma, cu o anumita siguranta statistica, daca valoarea acestui coeficient este demna de incredere.
Se presupune ca reteaua geodezica contine n = 76 masuratori si u = 51 parametri. Prin urmare, numarul gradelor de libertate k = n - u = 25. De asemenea, se va presupune ca coeficientul de refractie determinat prin prelucrare are valoarea y = 0.135 si abaterea standard sy = 0.057.

Ipoteza nula Ho consta in verificarea semnificatiei valorii obtinute, cu siguranta statistica S = 95%.
Una dintre preocuparile principale ale Geodeziei din ultimile decenii a constat in determinarea deformatiilor unor constructii masive. In acest scop au fost proiectate si realizate retele geodezice de urmarire in timp a constructiilor, activitate care formeaza obiectul de studiu al disciplinei Topografie inginereasca. In cele ce urmeaza se expun, doar ca exemplificare, aspectele mai deosebite care intervin in prelucrarea observatiilor repetate, efectuate in scopul mentionat.

Se vor avea in vedere doua epoci de masurare a unei retele geodezice (care in anumite situatii isi poate schimba, in anumite limite, si configuratia sa), astfel incat formulele din 4.1. se vor putea scrie sub forma concentrata astfel: Pentru punctele geodezice care se regasesc in ambele epoci de masurare se poate pune intrebarea daca si-au pastrat pozitia sau au avut o modificare statistic semnificativa de la o epoca de masurare la alta. Prin urmare ipoteza nula va avea in acest caz urmatoarea forma:

Asa cum rezulta din (6.12), testul de congruenta are repartitie F (Fisher) cu gradele de libertate f1 si respectiv f2.
Calculele efective sunt extrem de laborioase, astfel incat exemplificarea ramane doar in domeniul didactic, deoarece in manual nu s-a avut un exemplu concret de prelucrare a masuratorilor geodezice repetate. Rezultatul FH (relatia (6.12)) este comparat cu valoarea critica corespondenta F(k1 , k2) din Tabelul 23. In situatia in care:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.