Exegeza alegorica inainte de stoici

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.74

nivel: Facultate

Metrodor cel care ne intereseaza facea parte din anturajul lui Anaxagora. Este de notat o apropiere: patria lui MeAZtrodor, orasul Lampsacos, pe malul Ilelespontului. fusese si locul exilului lui Anaxagora; acuzat de impietate si obligat sa paraseasca Atena la inceputul razboiului peloponeziac, filosoful se duce sa moara in Lampsacos, in anul 428;

Fara indoiala ca discipolul si prie[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Exegeza alegorica inainte de stoici

Metrodor cel care ne intereseaza facea parte din anturajul lui Anaxagora. Este de notat o apropiere: patria lui MeAZtrodor, orasul Lampsacos, pe malul Ilelespontului. fusese si locul exilului lui Anaxagora; acuzat de impietate si obligat sa paraseasca Atena la inceputul razboiului peloponeziac, filosoful se duce sa moara in Lampsacos, in anul 428;

Fara indoiala ca discipolul si prietenul sau Metrodor a fost cel care i-a asigurat retragerea in orasul sau de origine.Metrodor ar fi fost, dupa Favorinus, primul dintre ale-goristi. Favorinus nu auzise deci da Theagenes din Rhegium si de inca alti citiva, care, desigur, se inserasera in intervalul de un secol care il separa pe Theagenes de Anaxagora 7.

in afara textului citat de Diogene, un pasaj din Tatia-nus 8 face aluzie la Metrodor si il ironizeaza pentru prea "naivele" sale alegorii din opera sa Despre Homer, in care dizolva personalitatea zeilor si eroilor pentru a le transforma in elemente ale naturii.Citindu-l pe Tatiamis, am putea confunda cu usurinta pe Metrodor cu restul alegoristiior. insa o nota mai precisa a lui Ilesychius ne spune ca acesta il transforma pe "Aga-memnon in eter" 9.

Ori, un papirus de la Herculanum ne-a redat in mod miraculos ceea ce am putea numi urmarea la Hesyehius. I?;ta ce cuprindea:.. .Agamemnon, eterul; Ahile, soarele; Elena, pamintul; AleAZxandru, aerul; Hector, luna; si asa mai departe. Printre zei, De-meter, ficatul; Dionysos, splina, Apollo, bila10.

Th. Gomporz are meritul de a fi recunoscut in acest fragment o parte din tratatul epicureanului Philodemos DesAZpre pietate, si de a fi dedus, prin apropierea de nota lui Hesy-chuis, ca Philodemos rezuma sistemul lui Metrodor.insa Gomperz nu a mers mai departe si s-a multumit sa mediteze asupra "extravagantei" lui Metrodor ale carui interpretari ii aminteau "salturile cele mai dezordonate ale interpretarii mitice..." u.

Or, sistemul lui Metrodor, oricit de straniu la prima ve-dore, se lumineaza, macar pentru partea care-i priveste pe eroi, daca il apropiem de fizica lui Anaxagora.Anaxagora, la fel ca majoritatea presocraticilor, plasa pamintul in centrul lumii: un pamint presat din toate parAZtile si mentinut in echilibru de catre aerul inconjurator. Plat deasupra si egalizat de catre mari, este scobit pe deAZdesubt si aerul patrunde in cavitati v-.

Metrodor compara pamintul aflat In centrul universului, strins inlantuit de aer, cu Elena, rapita de catre Alexandru: Elena, centrul poeziei homerice, Elena in bratele rapitorului sau.Dar cum putea Agamemnon sa reprezinte eterul, Ahile soarele, Hector, luna ?Sa ne amintim ca, dupa Anaxagora, la origini exista o masa infinita, formata din toate substantele, din toate caliAZtatile, din toti germenii, atit de strins amestecate (amestec total, il numeau doxografii) ineit in fiecare particica dintr-un lucru erau continute toate celelalte in proportii diverse (este ceea ce Aristotel mimea homeomerii).

Separat de toate si strain de orice amestec, Nous-u, spiritul, a patruns la un moment dat "totul" si a inceput sa-l ordoneze, intr-o miscare turbionara. Acest Nous, care joaca rolul de mare organizator, era identificat de catre discipolii lui Anaxagora cu Zeus.
Dupa separarea diverselor elemente sub influenta Nous-ului, si in vreme ce pamintul, inconjurat de aer, ocupa cenAZtrul cosmosului, eterul sau focul isi cortinua, la periferia lumii, cursa circulara antrenind in ea imense blocuri de piatra. Soarele este cel mai insemnat dintre aceste blocuri, aprinse pina la incandescenta de focul eterului si devenite astre. Luna face si ea parte dintre ele insa nu are lumina proprie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.