Executarea manuala a miezurilor mici

2x puncte

categorie: Fizica

nota: 9.75

nivel: Liceu

Miezurile sunt parti componente ale formelor de turnatorie, cu ajutorul carora se realizeaza goluri interioare in piesele turnate.Ele se executa separat si se monteaza in locasurile corespunzatoare ale formei ori prin intermediul unor prelungiri speciale denumite marci.

Dupa turnare sunt inconjurate de metalul lichid in toate partile, fiind foarte puternic solicitate.Pentru a face [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Executarea manuala a miezurilor mici

Miezurile sunt parti componente ale formelor de turnatorie, cu ajutorul carora se realizeaza goluri interioare in piesele turnate.Ele se executa separat si se monteaza in locasurile corespunzatoare ale formei ori prin intermediul unor prelungiri speciale denumite marci.

Dupa turnare sunt inconjurate de metalul lichid in toate partile, fiind foarte puternic solicitate.Pentru a face fata acestor conditii dificile de lucru, trebuie sa posede o permeabilitate, o refractaritate si o rezistenta mecanica mai ridicate decat restul formei.In plus, trebuie sa fie si compresibile, permitand contractarea termica a metalului in timpul racirii si solidificarii, pentru a nu provoca fisurarea piesei turnate.

...

2.Materiale necesare

La executarea manuala a ,iezurilor in cutii de miez sunt necesare urmatoarele materiale:


a) Placa de formare
b) Cutia de miez
c) Amestec de formare
d) Pudra de izolatie,clei de turnatorie,lumanari de ceara
e) Armatura metalica
f) Unelte de formare

a) Placa asigura o suprafata de lucru neteda si curata usurand ezecutarea lucrari.Este indicat ca operatia de confectionare a miezului sa fie facut pe acesta placa, folosita si la formarea in rama.

b) Cutia de miez ( fig. 9.2) este prevazuta cu o cavitate (1) avand configuratia si dimensiunile corespunzatoare, in care se va indesa amestecul de formare.Cutia de miez poate fi dintr-o bucata sau este sectionata in mai multe parti, prin intermediul unor suprafete de separatie (2) plasate astfel incat sa permita extragerea usoara a miezului.La miezurile simetrice, aceasta suprafata este chiar planul de simetrie.Partile componente ale cutiei se centreaza reciproc cu ajutorul a doua capuri (3),respectiv orificii de ghidare (4). Plasate la distanta cat mai mare unul fata de celalalt.

Materialele cele mai utilizate sunt lemnul sau metalul.Cutiile de miez se executa odata cu modelul respectiv, luindu-se in consideratie aceleasi prescriptii privind adosurile de material ( de prelucrare,de tehnologie,de constructie), inclinarile si racordarile necesare.Vopsirea se va face in mod similar cu modelul.
Cavitatea cutiei de miez este dimensionata astfel incat miezul rezulta cu marcile pentru fixarea sa in forma de turnare.

c) La confectionarea miezurilor se foloseste amestec special de miez.
d) Drept clei de turnatorie se va folosi un amestec de argila cu apa.El mareste aderenta armaturii si a celor doua jumatati de miez.
Cu lumanarile de ceara se executa canalele de aerisire la miezurile curbe.
e) Armaturile se confectioneaza din sarma de otel moale.
f) Unelte necesare sunt similare cu cele folosite la formarea manuala in rame.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.