Excursie tematica pe traseul Bistrita - Sovata

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 8.16

nivel: Facultate

Targu Mures este una din cele mai bogate colectii de carte veche din Transilvania. Este o biblioteca stiintifica, enciclopedica, constituita in epoca iluminismului de catre Teleki Samuel (1739 - 1822),cancelar al Transilvaniei, cu un fond de carte inestimabil, de notariere internationala, de peste 200.000 de unitati constand in carti si periodice vechi, editii commentate ale clasicilor greci si la[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Excursie tematica pe traseul Bistrita - Sovata

Targu Mures este una din cele mai bogate colectii de carte veche din Transilvania. Este o biblioteca stiintifica, enciclopedica, constituita in epoca iluminismului de catre Teleki Samuel (1739 - 1822),cancelar al Transilvaniei, cu un fond de carte inestimabil, de notariere internationala, de peste 200.000 de unitati constand in carti si periodice vechi, editii commentate ale clasicilor greci si latini, carte veche roaneasca si maghiara, , manuscrise.Fondul de baza al bibliotecii il constiue cele 40.000 de volume din colectia personala a conetelui.

In 1955 aici a fost integrat si si fondul bibliotecii fostului Colegiu Reformat (aproximativ 90.000 de volume), precum si manuscrisele si obiectele personale ale celor doi mtematiieni de geniu, nascuti la Targu Mures, Bolyai Farkas si Bolyai Janos.Pentru romanii din localitate, s-a construit la 1811 biserica greco-catolica, pana atunci credinciosii tinandu-si slujbele intr-o casa de pe actuala strada "Nicolae Balcescu". Pamantul bisericii a fost cumparat la 181O cu ajutorul familiilor George Bardosi, Ioan Muntean, George si Ioan Marinovici, iar cladirea a fost construita cu ajutorul unor familii de macedoromani, in 1811. Unul din cele mai triste momente din trecutul Reghinului a fost cel al Revolutiei de la 1848, cand, pe 2 noiembrie, orasul este ars in intregime de trupele secuiesti.

Pierderile materiale au fost imense. De asemenea, a ars primaria cu tot cu arhiva existenta in ea. Locuitorii au fugit inspre Batos, luand cu ei bunurile cele mai de pret. Cu decretul din 31 august 1849, Reghinul impreuna cu localitatile sasesti din jur a fost incorporat Sachsenlandului, devenind capitala raionala. Jurisdictia a fost atribuita cercului filial bistritean. La 1O martie 1863, sarbatoare in Reghin: dupa alte tentative mai vechi si nereusite (1817, 1848, 1861), el este ridicat la rangul de oras liber imperial; are loc nunta de aur a orasului, ("Die Reener Hochzeit"), cand romani, maghiari si germani, adunati in centrul orasului si imbracati in haine de sarbatoare, saluta evenimentul.

In 1866 se finalizeaza construirea sinagogii evreilor din Reghin, situata la coltul actualelor strazi Sarii si Scolii. Romanii din oras isi intemeiaza prima lor banca, la 1889: banca "Muresana", condusa de Patriciu Barbu, dupa ce in 1874 ei si-au intemeiat o filiala a Astrei, condusa de Ioan Pop Maior. Atat ASTRA, cat si "Muresana", au contribuit la ridicarea culturala si economica a romanilor din imprejurimi.
La 1895, apare primul ziar din Reghin; "Sachsisch-Regener Wochenblatt", care va apare fara intrerupere pana la 1926. Ii urmeaza altele, in limba maghiara si mai tarziu in limba romana. Reghinul a fost unul dintre orasele care au fost electrificate inca inainte de Unire.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.