Excretia renala

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 7.46

nivel: Liceu

     Metabolismul celular produce CO2 si anumite substante finale, provenite în special din catabolismul proteic. Aportul exogen poate si el realiza cantitati excesive de anumiti constituenti care trebuie eliminate. Plamânii elimina CO2 si alte substante volatile, iar substantele nevolatile inutilizabile sau în exces, sunt eliminate, împreuna cu o anumita cantitate de apa, în cea mai mare parte pr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Excretia renala

     Metabolismul celular produce CO2 si anumite substante finale, provenite în special din catabolismul proteic. Aportul exogen poate si el realiza cantitati excesive de anumiti constituenti care trebuie eliminate. Plamânii elimina CO2 si alte substante volatile, iar substantele nevolatile inutilizabile sau în exces, sunt eliminate, împreuna cu o anumita cantitate de apa, în cea mai mare parte prin rinichi si, accesoriu, prin sudoare si fecale.

 Rinichii sunt organe pereche, situate retroperitoneal, de o parte si de alta a coloanei vertebrale lombare. Ei au forma caracteristica, circa 300 g, doua fete si doua margini

     -Segmentul intermediar (ansa Henle), subtire, este format din doua brate, unite între ele printr-o bucla; are epiteliul turti, fara microvii. Nefronii care au glomerulii în zona externa a corticalei au ansa Henle scurta, în timp ce nefronii cu glomerulii în zona interna a corticalei au ansa lunga, care coboara profund în medulara.

     -Segmentul distal este format dintr-o portine dreapta, ascendenta, care ajunge în corticala în vecinatatea glomerulului propriu, în imediat contact cu arteriola aferenta.

     Vascularizatia renala este extrem de bogata, rinichii primind 20-25% din debitul cardiac de repaus. Artera renala, ramura a aortei abdominale, patrunde prin hil si apoi se împarte în ramuri interlobare, din care se desprind arterele arcuate si arterele interlobulare, din care provin arteriolele aferente, care se capilarizeaza formând glomerulul.Dupa ce se regrupeaza în arteriole aferente, se capilarizeaza din nou în jurul tubului si se deschid în venele interlobulare, apoi în venele arcuate.

     Inervatia renala provine din plexul situat în hilul organului, format în majoritate din fibre simpatice toraco-lombare, dar si din câteva fibre parasimpatice venite prin nervul vag.     Formarea urinei     Mecanismul de formare a urinei cuprinde trei procese fundamentale: ultrafiltrarea plasmei la nivel glomerular, reabsortia si secretia anumitor constituenti în tubi.

     Ultrafiltrarea glomerulara este un proces dirijat de forte fizice, în urma caruia aproximativ 1/5 din cantitatea de plasma care iriga rinichii treceprin membrana filtranta glomerulara, extrem de subtire, în cavitatea capsulara.

     Constituent Flitrare Reabsortie Secretie Excretie

     Apa           170      168,5      -      1,5

     Na+           26000      25850      -      150

     K+           900      900      100      100

     Uree           51      31      -      150

     Creatina           12      1      1      12

     Ac. Uric           50      49      4      5

     Glucoza           800      800      -      -     Reabsortia tubulara este procesulprin care sunt recuperate anumite substante utile organismului din ultrafiltratul glomerular, mentinându-se astfel homeostazia plasmatica.

     Secretia tubulara este procesul invers celui de reabsortie, transportând anumite substante din capilarele peritubulare în lumenul tubului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.