Excizia totala a mezorectului si anastomoza totala joasa

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.83

nivel: Facultate

Extensia microscopica spre mezorectul distal poate depasi diseminarea intramurala a cancerului. Nerealizarea exciziei totale mezorectale poate insemna boala reziduala la nivelul mezorectului predispunind la aparitia recurentelor pelvine.Diferentele de 5% pana la 45% inregistrate in diverse studii in ceea ce priveste recurenta pelvina s-ar putea datora diferentei calitative a actului chirugical. DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Excizia totala a mezorectului si anastomoza totala joasa

Extensia microscopica spre mezorectul distal poate depasi diseminarea intramurala a cancerului. Nerealizarea exciziei totale mezorectale poate insemna boala reziduala la nivelul mezorectului predispunind la aparitia recurentelor pelvine.Diferentele de 5% pana la 45% inregistrate in diverse studii in ceea ce priveste recurenta pelvina s-ar putea datora diferentei calitative a actului chirugical.
Introducere

Recurenta pelvina dupa interventia chirurgicala cu scop curativ pentru cancerul rectal este frecventa, variind intre 5% si 45%. Aceasta variatie considerabila in serii diferite se datoreaza probabil calitatii diferite a tratamentului chirurgical. Se considera ca majoritatea recidivelor pelvine sunt datorate exciziei incomplete a depozitelor metastatice localizate in tesuturile perirectale. Frecvent diseminarea este limfatica afectand ganglionii mezorectali. Totusi au fost descrise si metastaze nonganglionare la nivelul mezorectului. Lucrarea de fata isi propune sa determine incidenta metastazelor ganglionare si neganglionare la nivelul mezorectului precum si relatia acestora cu rata de recidiva si supravietuirea.

Material si metoda
Un studiu prospectiv a fost efectuat pe o perioada de 5 ani (2000 - 2004). Au fost inclusi in studiu 23 de pacienti care au beneficiat de tratament chirugical cu viza curativa pentru adenocarcinom rectal. Distanta de la inelul anal a fost masurata cu un sigmoidoscop rigid.
Au fost efectuate 23 de rezectii anterioare de rect. In toate interventiile calea de abord a fost pe linia mediana. Colonul descendent si sigmoid au fost mobilizate prin incizia peritoneului, s-a separat omentul mare de colonul transvers pentru realizarea unei anastomoze fara tensiune. Vasele mezenterice inferioare au fost ligaturate la origine si s-a efectuat limfadenectomia periaortica.

S-a mobilizat rectul si s-a patruns in spatiul avascular presacrat realizandu-se apoi excizia mezorectului si a structurilor de sustinere din jurul rectului. Intr-un singur caz s-a produs deschiderea accidentala a rectului. Bontul rectal ramas nu a depasit 5 cm. Continutatea intestinala a fost realizata prin anastomoza termino-terminala. Nu s-a efectuat nici o stomie de protectie si pacientii nu au urmat chimio sau radioterapie adjuvanta.

Toate piesele de rezectie au fost examinate histo-patologic urmarindu-se extensia tumorii la nivelul tesuturilor perirectale, marginile libere din punct de vedere oncologic precum si extensia intramurala si in profunzime. S-au folosit doua sisteme de stadializare: Dukes si TNM. Prezenta nodulilor limfatici la nivelul mezorectului a fost inregistrata ca proximal, distal sau la nivelul tumorii.
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.